Мед Атлант

“Тут – унікальна коляда на всю Україну”: у Криворівні святкують Різдво Христове

Криворівня колядує — вперше у прикарпатському селі Різдво Христове святкують за григоріанським календарем — 25 грудня.

Біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці зібралися місцеві парафіяни і жителі різних міст України, які приїхали подивитися на вертеп, послухати і поспівати колядки, передає кореспондентка Суспільного з місця події.

Один з колядників — 16-річний Володимир Кобельчук — із Криворівні. Хлопець каже, що в його селі діти ходять колядувати з чотирьох-п’яти років. Загалом понад 100 чоловіків з Криворівні колядують щодня від Різдва до Йордана у селі й у присілках.

“Цьогоріч може бути менше, бо найголовніші колядники — зараз на Сході. Тут — унікальна коляда на всю Україну, такої більше немає ніде”, — розповідає Володимир.

За традицією, на Різдво спочатку з колядою обходять церкву. На Водохреще колядуватимуть спершу біля храму, потім ітимуть до ріки.

“В нас є вісім чи дев’ять партій, кожна партія поділена на окремі гурти. У кожного — різна колядка. Є — для бджіл, якщо є пасіка, для дітей до 10, 13, 15 років, є, коли дівчину віддають заміж, є для старших, за здоров’я. У нас у партії — вісім колядок і віншування. Ми дякуємо столу, ґаздам, дітям”, — розповідає Володимир Кобельчук.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...