Мед Атлант

Франківці можуть безкоштовно отримати препарати для лікування розладів психіки та поведінки

64 препарати для лікування розладів психіки та поведінки безоплатно або з незначною доплатою у 2023 році можуть отримати жителі Івано-Франківщини за програмою “Доступні ліки”. Частину цих медпрепаратів можна буде одержати через призначення від сімейного лікаря.

Про це кореспондентці Суспільного розповів виконувач обов’язків генерального директора Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я Мирон Мулик.

Вартість медпрепаратів для лікування шизофренії, шизотипових станів та маревних розладів, розладів настрою, невротичних, пов’язаних зі стресом, аптекам відшкодовує Національна служба здоров’я України.

За словами Мирона Мулика, таке забезпечення запроваджують уже третій рік, але в попередні роки ним скористалося мало хворих. Цьогоріч вперше залучили сімейних лікарів, щоб полегшити пацієнтам отримати препарати.

“Кабмін змінив процедуру — дозволив виписувати рецепти сімейним лікарям на психічні розлади та епілепсію, але за тієї умови, що план лікування подібних розладів підготує або невропатолог, або психіатр. Сімейний лікар може мати доступ до лікування з відома самого пацієнта, бо наші дані називаються чутливими чи малодоступними. Це — захист прав пацієнта”, — пояснює виконувач обов’язків генерального директора Прикарпатського обласного центру психічного здоров’я.

За його словами, відшкодування або реімбурсація за ліки добре себе зарекомендувала в інших галузях медицини. Поступово вона має охопити до 20% усіх амбулаторних пацієнтів з психіатричними розладами.

“Якщо гіпертоніки чи астматики шукають ліки, вони себе хворими визнають. Однак велика категорія наших пацієнтів себе хворими не визнають. Вони медпрепарати не дуже шукають, тому не завжди турбують лікарів першими”, — пояснює Мирон Мулик.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...