Мед Атлант

Церковне свято 18 січня: Хрещенський Святвечір або Голодна кутя

18 січня православна церква святкує Надвечір’я Богоявлення, яке також називають Хрещенським (Другим) Святвечором або “Голодною кутею”. Відразу після цього свята, 19 січня, святкується Водохреще (Богоявлення) — останнє в різдвяному циклі.

В Україні Хрещенський Святвечір часто називають саме “Голодна кутя”, а все тому, що протягом усього дня віряни постять. Дозволяється лише пити воду. За святковий стіл сідають з появою на небі першої вечірньої зірки. А на вечерю готують тільки пісні страви, серед яких особливе місце належить куті. Її, на відміну від різдвяної, роблять простою, заправляючи лише медом та маком. За традицією на столі повинна стояти непарна кількість страв: риба, вареники з грибами та капустою, пісний борщ, пісні голубці, млинці на гречаній муці, узвар.

Традиція освячення води 18 січня

Головний символ Водохреща — вода. Її починали освячувати ще 18 січня. Навіть вважалося, що освячена перед Голодною кутею вода має більше цілющих властивостей, ніж та, яку освятять 19 січня. Освячує воду священник після святкової молитви. Потім люди забирають воду собі додому, набираючи її в глечики. Вона повинна стояти до наступного року. Цю воду пили, лікуючись від різних хвороб, нею кропили оселю.

Ще однією цікавою традицією на Хрещенський Святвечір та Водохреще вважається купання в освяченій воді. Відома вона ще з часів Київської Русі, проте поширилася по всій території країни лише в XX столітті. Ставлення ж церкви до купання завжди було неоднозначним. В Біблії немає згадки про такий звичай на цей день, а слов’яни ще в дохристиянський період вважали воду місцем духовного очищення людини.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...