Мед Атлант

На Івано-Франківщині в колишній лікарні облаштували прихисток для переселенців

Шелтер для вимушених переселенців облаштували у селі Маріямпіль на Івано-Франківщині. Там зможуть тимчасово проживати 40 людей. На облаштування прихистку волонтери витратили 1 млн грн.

Гроші для ремонту надав благодійний фонд “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” та Дубовецька територіальна громада. А волонтери привезли меблі та побутову техніку.

Про це кореспондентці Суспільного розповів директор благодійного фонду “Карітас-Маріямпіль” Роман Дзюбак.

На першому поверсі будівлі волонтери відремонтували 10 кімнат, кухню, їдальню та душові кімнати. Адміністраторка нового шелтеру Уляна Фучила розповідає, у прихистку є всі необхідні меблі, побутова техніка та генератор.

“Наприклад, сім’ю — чоловіка та жінку — ми зможемо заселити в окрему кімнату для двох. А одиноких — у спільні кімнати для декількох людей. У нас є кімнати на два, три, чотири, п’ять, шість місць. Ну і будемо просити мешканців стежити за порядком”, — каже Уляна Фучила.

Від початку повномасштабного вторгнення до Маріямполя переїхали понад сто людей. Вони спершу жили у місцевій школі, говорить директорка навчального закладу Ольга Осташ. Потім їх переселили до вільних будинків у селі.

“Десятеро людей залишилися проживати в приватному секторі. Але в тих будинках, де вони мешкають, немає елементарних умов. Саме тому ось такий пункт перебування для внутрішньо переміщених людей є дуже потрібним”, — каже Ольга Осташ.

Будівлі, в якій облаштували шелтер, понад 70 років. Її збудували як резиденцію для католицького священника, розповідає Роман Дзюбак. Згодом у цьому приміщенні була лікарня. Однак останніх декілька років будинок пустував.

“Фактично все готове для заселення перших мешканців. Єдине, що нас поки затримує, це розуміння, за який кошт ми можемо утримувати цих людей. Ще минулого року в “Карітасі” була спеціальна програма для безоплатного проживання переселенців, але зараз ще не вирішені ці питання до кінця. Як тільки ми будемо мати відповідь, то одразу заселятимемо людей”, — розповідає Роман Дзюбак.

За його словами, людям, яких поселять до шелтера, допомагатимуть із пошуком роботи. Також у планах волонтерів розширити прихисток. На другому поверсі хочуть облаштувати кімнати для людей пільгових категорій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...