Мед Атлант

Мовний омбудсмен підтримав заборону російської мови в «Могилянці»

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь підтримав рішення про заборону спілкування російською мовою на території Києво-Могилянської академії.

Про це повідомили у пресслужбі омбудсмена.

Кремінь заявив що «Могилянка» зробила «досить потужний зачин». Омбудсмен сподівається, що це буде ретрансльовано і в інших університетах України.

«Я підтримую це рішення і вважаю, що в кожному університеті мають бути створені найкращі можливості для виховання справді патріотичних, вольових, освічених громадян України», — сказав Кремінь.

Він нагадав, що законодавство зазначає, що мова освітнього процесу — державна. Омбудсмен закликав МОН та Спілку ректорів закладів вищої освіти вжити додаткових заходів щодо дотримання закону для недопущення порушень, «які, на жаль, є в окремих ЗВО».

«В умовах російсько-української війни питання захисту мови та її утвердження — серед пріоритетних, тож сфера освіти має бути прикладом у питаннях захисту національних інтересів», — сказав він.

Кремінь додав, що ініціатива «Могилянки» збіглася з тим, що один з українських емігрантів заповів вишу один мільйон доларів

«Як мені відомо, одне з його побажань — щоб у Києво-Могилянській академії, яка була і є форпостом високої науки, продовжували тримати курс як на утвердження української мови та культури, так і нашої національної ідентичності», — розповів омбудсмен.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...