Мед Атлант

У Франківську відкрили фотовиставку “пеRE:селенці” Світлани Корабльової з Маріуполя

В Івано-Франківську відкрили фотовиставку “пеRE:селенці” Світлани Корабльової з Маріуполя. У Музеї мистецтв Прикарпаття експозицію презентувала подруга авторки Дарія Пшенична.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події.

На 26 чорно-білих світлинах — вимушені переселенці, які, покидаючи рідну домівку, забрали із собою речі, що нагадують рідний дім, — фотоапарат, китель чоловіка, ноутбук, горня.

“Мене вразила історія жінки, яка вивезла кітель свого чоловіка — військового. Щоб ви розуміли: виїхати з окупації через майже пів сотні блокпостів росіян з кітелем, який повністю завішений орденами, це треба мати дуже велику сміливість. І вона у своїх речах сховала його й вивезла”, — розповідає передісторію світлини Дарія Пшенична.
На відкриття виставки прийшла переселенка з Маріуполя Наталія Ольхова. Жінка каже: зараз важливо показувати такі історії, аби люди у всій країні розуміли та змогли відчути біль тих, хто, втікаючи від війни, бере із собою найцінніше.

“Я розумію, як це залишитися взагалі без нічого, виїжджати тільки з тим, що можеш взяти найцінніше. Для мене — це мої діти. Я виїжджала і найцінніше — це були мої діти. Вони — зі мною. Важко, коли в тебе було все, потім немає нічого і ти починаєш життя взагалі просто отак з білого аркуша”, — ділиться Наталія Ольхова.

Відвідувачка виставки Наталія Доскалюк розповідає: її вразило, що люди на фото не передають розпачу, а навпаки — вселяють глядачу надію.

“В їхніх очах немає якоїсь безнадії, розпачу. Бачу радість від того, що вони мріють про щось у майбутньому. І багато з них, мабуть, сподівається, що зможе повернутися додому і жити так, як вони жили до великої війни”, — каже Наталія Доскалюк.

В Івано-Франківську виставка триватиме тиждень, далі її повезуть до Харкова.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...