Мед Атлант

Як вберегти дітей від смертельного менінгококу

На Прикарпатті від менінгококової інфекції померли двоє дітей. Випадки зареєстрували у Коломийському та Рожнятівському районах.

Від важкого захворювання померла десятирічна дитина та півторарічна. В обох випадках, припускають фахівці Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, батьки невчасно звернулися за медичною допомогою, що й призвело до смертельних наслідків.

Медичний директор обласної дитячої лікарні Ярослав Семкович розповів МІСТУ, що менінгококові інфекції є тяжкими, переважно дитячими захворюваннями. Збудник передається із краплями слизу під час кашлю, чхання, розмови.

Менінгокок може протікати по-різному. Якщо безсимптомно – хворі можуть бути лише носіями, інший випадок, коли хвороба вражає основні органи й системи дитини, що призводить до летального наслідку. Щороку у світі реєструють близько пів мільйона випадків.

“Весь світ вимагає вакцинацію від цієї недуги, адже кількість летальних випадків може сягати до 10%. Найагресивніше ця хвороба проявляється в дітей до першого року життя”, – каже лікар.

Джерелом інфекції є люди — носії збудника, які виділяють менінгококи і не мають запальних змін у носоглотці, або ж хворі на гострий назофарингіт і генералізовані форми. Близький тривалий контакт з інфікованою людиною-носієм сприяє поширенню хвороби.

“Після потрапляння цієї інфекції в організм від 1 до 10 днів протікає інкубаційний період. Найчастіше уже на 3-5 день проявляються ознаки хвороби. Якщо легка форма, то це в’ялість та покашлювання, що нічим не відрізняється від звичних нам інфекцій. Якщо це генералізована форма, то хворі можуть втрачати свідомість, блювати, боятися світла, також виражені болі в голові аж до судом”, – додає Ярослав Семкович.

У випадку дітей, які нещодавно померли від менінгококової інфекції, все так і починалося. На тлі цього виникає ще одне важке захворювання – менінгококцемія, коли збудник потрапляє в кров. Зі стоком крові менінгокок потрапляє в головний мозок, викликаючи його запалення.

У цієї інфекції, кажуть фахівці Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, блискавичний перебіг. Якщо вчасно не надати хворому медичну допомогу, а лік йде в межах від декількох годин до доби, може бути летальний випадок.

Пік цієї хвороби припадає на лютий-квітень, коли спостерігається велике скупчення людей.

Аби вберегти дітей, медики рекомендують їх вакцинувати. В Україні щеплення від менінгококової інфекції належить до рекомендованих. Вакцинацію дорослих і дітей з метою профілактики, а також за епідемічними показаннями здійснюють відповідно до наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551 «Про удосконалення проведення профілактичних щеплень в Україні».

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...