Мед Атлант

Мріють про сім’ю: франківців закликають усиновлювати дітей

Нещодавно в Івано-Франківській громаді відкрили перший дитячий будинок сімейного типу з власною житловою площею. Прийомна родина мешкає у с. Березівка.

Про це МІСТУ розповіла начальниця служби у справах дітей Івано-Франківської міськради Ірина Рохман.

На разі подружжя взяло двох діток – 6-ти і 14-ти років – це братик та сестричка. Надалі служба у справах дітей планує влаштувати в цю родину ще 4 дітей-сиріт.
Нагадаємо, дитячий будинок сімейного типу – це сім’я, яка бере на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування.  Загальна кількість дітей не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

«Станом на грудень 2022 року у  громаді є 29 дітей. Це діти, які влаштовані на ПДЗ (повне державне забезпечення) в тому числі діти 16-17 років, які поступили у коледжі або технікуми. Саме ці діти потребують влаштування у сімейні форми виховання», – розповідає начальниця служби у справах дітей.

За словами Ірини Рохман кандидати-усиновлювачі в більшості бажають 1 або 2 дитини до трьох років. А старші діти і особливо ті, які йдуть сімейними групами (від 3 і більше) залишаються проживати у державних спеціалізованих закладах.
На даний період в Івано-Франківській громаді, крім новоствореного дитячого будинку, є 8 прийомних сімей, 2 прийомні сім’ї і 1 будинок сімейного типу переїхали до нас зі Сходу з початком війни.
За кожну дитину держава дає виплати по 2,5 прожиткових мінімуми в залежності від віку дитини. Якщо є певні фізіологічні вади то 3,5 прожиткових мінімуми. Державне забезпечення отримують також батьки-вихователі – це на даний час 2 600 грн на кожну дитину.

«Тільки завдяки створенню прийомних сімей чи будинків сімейного типу у нашій громаді буде зменшуватись кількість дітей на повному державному забезпеченні, а відповідно збільшуватись кількість дітей влаштований у сімейні форми виховання. Тому заохочую всіх бажаючих ставати батьками-вихователями створюючи прийомні родини та дитячі будинки сімейного типу», – закликає Ірина Рохман.

Кандидат на усиновлення подає до центру за місцем проживання такі документи:- заяву;
– копію паспорта громадянина України;
– висновок про стан здоров’я за встановленою формою;
– довідку про наявність чи відсутність судимості, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС.
До дитячого будинку сімейного типу в першу чергу влаштовуються діти, які:
– перебувають між собою в родинних стосунках, за винятком випадків, коли за медичними показаннями або з інших причин їх не можна виховувати разом;
– перебувають на первинному обліку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на відповідній адміністративно-територіальній одиниці;
– перемістилися з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції.

«Кожна дитина, скільки б років їй не було чи 6 чи 16 мріє мати сім’ю – розуміння, підтримку, тепло, затишок, захист. У часі війни ми маємо місію – допомагати дітям, бо вони наше майбутнє. Тільки разом, маленькими кроками, забезпечуючи кожній дитині комфорт і базові потреби. Ми допоможемо нашому майбутньому належно навчатися і розвиватись», – підсумовує начальниця служби у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Ірина Рохман.

Детальніше про умови усиновлення можна дізнатися в службі у справах дітей виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради на вул. Грушевського,21. Або за номером 0503379497.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...