Мед Атлант

Члени Комітету з Шевченківської премії складають повноваження

Члени Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосили про складання повноважень після пропозиції доповнити премію новими номінаціями.

Про це йдеться в заяві комітету, передає Громадське.

Членів комітету призначають на три роки. Нинішній склад комітету почав роботу з 2019-го, строк його повноважень завершився з врученням Шевченківської премії 2022 року. Проте комітет погодився працювати в чинному складі під час воєнного стану та протягом двох місяців після його закінчення.

Однак тепер експерти вирішили скласти повноваження і донесли цю позицію до Офісу президента, оскільки саме там затверджують склад комітету.

«У нинішніх обставинах, коли нас поставили перед наміром змінити правила Положення Національної премії імені Тараса Шевченка, додати нові номінації та пришвидшити процедуру відбору, члени Комітету не бачать можливості продовжувати роботу — і складають свої повноваження», — йдеться в заяві.

Заяву підписали Дмитро Богомазов, Володимир Войтенко, Майя Гарбузюк, Тамара Гундорова, Ростислав Держипільський, Римма Зюбіна, Алла Мазур, Люба Морозова, Віктор Плоскіна, Юлія Сінькевич, Ірина Славінська, Остап Сливинський та Євгеній Стасіневич.

Про які зміни правил ідеться?

Традиційно лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка оголошують 9 березня, у день народження Кобзаря. Але цьогоріч оприлюднення затримали (й оголосили 11 березня) через ідею провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу». З огляду на це переможців збиралися оголосити разом 22 травня.

Юрій Макаров, який був головою комітету, заявляв що саме він виступив з ініціативою доповнити список номінацій додатковими преміями «За внесок у перемогу». Після критики він подав у відставку.

Макаров пояснював, що цьогоріч виникла проблема: за офіційним положенням, у змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше ніж за пів року до подання. Тож у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни.

На думку Макарова, у такому разі головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення — «фіксувати тенденції розвитку національної культури, служити орієнтиром мистецькій спільноті щодо актуальних напрямів креативного пошуку». За його словами, поза фокусом нагороди «залишилася величезна кількість творів».

Зеленський підтримав пропозицію включити номінацію «За внесок у перемогу» на час війни. Прийняття заявок уже оголосили. Імена переможців планують оприлюднити 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка.

Як члени комітету ставляться до нової номінації?

Згідно з заявою, пропозиція доповнити премію новою номінацією застала членів комітету зненацька. Члени комітету погоджуються, що потрібно відзначати значущі твори, створені не лише після 2014 року, але й після 24 лютого 2022 року, та не оминати активну участь митців у наближенні перемоги.

Однак члени комітету не згодні з тим, щоб вводити нові номінації або будь-які інші зміни в прискореному порядку.

«На сьогодні, коли вже визначені переможці, коли країна чекає указ і оголошення імен справедливо та за всіма процедурами обраних лауреатів премії 2023 року, такі зміни мають вигляд непродуманих і деструктивних. Це підриває прозорість та виваженість процедур (…) Поява нових номінацій або інші несподівані зміни в положенні до нагородження вже визначених переможців підважує довіру до премії як найвищої відзнаки за твори літератури та мистецтва в незалежній Україні», — зазначили в комітеті.

Також там зауважили, що голосування за лавреатів премії 15 лютого відбулося без порушень.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...