Мед Атлант

«Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє»: у Франківську стартує масштабний соціальний проєкт. ФОТО

16 березня в Івано-Франківську відбулася пресконференція з нагоди старту спільного соціального проєкту «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє».

Метою такого проєкту є збільшення кількості народжуваності в місті, формування і пропагування сімейних цінностей та здорового материнства, підтримка здоров’я жінок різного віку.

Як відзначив депутат міської ради Олег Андрухів, повномасштабна війна кожного дня нагадує нам, українцям про те, що у нас забирають право на життя:

«Минулого року у нашому місті впала статистика народжуваності. Це дуже болючі дані, тому й вирішили ініціювати такий проєкт – «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє». Те, що ми будемо робити нас зобов’язує совість та любов до України».

Ситуація, в якій ми опинилися зараз, може надалі поставити під загрозу існування української нації. Таку думку висловила Марія Бойко, директорка Івано-Франківського міського клінічного перинатального центру. Минулого року за кордон виїхали дуже багато молодих жінок, в тому числі вагітних, які народили дітей вже в інших країнах. Питання, чи повернуться вони в Україну після війни, залишається відкритим:

«Зараз в центрі уваги міського клінічного перинатального центру перебуває молодь. Ми будемо закликати їх все-таки повернутися до України, створювати сім’ї, народжувати дітей. Так і виник наш соціально-освітній проєкт. В межах проєкту ми матимемо 10 зустрічей з різними аудиторіями – молодь, сім’ї, у яких вже є діти, сім’ї, які готуються до народження і так далі. Перинатальний центр турбуватиметься здоров’ям жінок, які живуть у Франківську та дають нам можливість розвиватися».

Директорка медзакладу відзначила, що перинатальний центр й стане тим місцем, де з‘являються та з’являтимуться «нескорені» малюки:

«Нам надзвичайно важливо плекати здорову націю, пропагувати правильні сімейні цінності, успішне материнство, а перинатальний центр зробити європейського зразка – із сучасним ремонтом та сучасним ставленням до пацієнтів, з висококваліфікованим персоналом та приємною атмосферою».

Такий проєкт – прекрасна нагода підсилити існуючу кампанію по стимулюванню народжуваності, а це один із пріоритетних напрямків міської влади, наголошує Оксана Савчук, народна депутатка України:

«Наше завдання зараз – спонукати народжувати дітей молоді родини, молоді пари, які вже думають про майбутню сім’ю, а також підлітків – дівчат та хлопців, яким варто донести те, що материнство – це не страшно. Побутує думка, що після народження дитини жінка не розвивається далі, однак це міф, і ми також доведемо це. Після появи дитини в нашому житті ми можемо далі будувати кар’єру й розвиватися ще більше».

Перший міф, який планують спростувати цим проєктом – те, що в перинатальному центрі народжувати страшно. Місто кожного дня працює над умовами в медзакладі, аби забезпечити комфорт та безпеку породіль. З жінками, що візьмуть участь в проєкті, спілкуватимуться висококваліфіковані спеціалісти, які розкажуть, як правильно доглядати за своїм здоров’ям.

Організаторами та ініціаторами проєкту є міський голова Руслан Марцінків, Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр, компанія blago та Університет Короля Данила.

«Ми, як великий бізнес, частково теж несемо відповідальність за якість громади, в якій працюємо та розвиваємось. Ми будуємо не просто житлові комплекси, ми будуємо міста. Для нас надзвичайно важливо формувати якісне, комфортне та сприятливе середовище для майбутніх батьків та новонароджених малюків», – прокоментували представники компанії blago.

Проєкт «Народжуємо нескорених. Будуємо майбутнє» складається із серії заходів і подій, які проводитимуться протягом 5 місяців. Перший захід відбудеться вже 28 березня. Планується також реконструкція кімнати виписки в перинатальному центрі, дводенний дитячий фестиваль та серія з безплатних тренінгів за участі провідних лікарів і психологів на базі УКД.

«Для Університету Короля Данила за честь долучитись та виступати просвітницькою платформою цього проєкту. Ми піклуємось не тільки про освіту, а й про психоемоційний стан нашого підростаючого покоління, тому ми радо долучились як співорганізатори проєкту», – сказав перший проректор УКД Михайло Космій.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...