Мед Атлант

Рятує життя воїнів: історія фронтового медика з Франківщини

Поруч із захисниками України свою боротьбу зі смертю ведуть військові медики. Вони кожного дня виконують надзвичайно важку та важливу роботу – рятують життя наших воїнів.

Фронтовим рятівником є і студент Університету Короля Данила Віталій Маланчук. Медик за фахом, а в університеті він навчається на магістратурі за спеціальністю «Публічне Управління та адміністрування». Здобуває управлінський фах, оскільки до війни мав плани щодо кар’єрного росту у медичній сфері, зараз же оперує наших захисників на Бахмутському напрямку. Про це повідомили на сайті “УКД”.

Раніше Віталій був депутатом Тлумацької районної ради та міської ОТГ.

Для Віталія повномасштабне вторгнення росії 24 лютого не стало несподіванкою: на початок війни він уже мав бойовий досвід, оскільки з 2015 до 2016 року був учасником АТО й проходив службу на базі 14-ої окремої механізованої бригади, де обіймав посаду начальника госпітального відділення. У березні минулого року Віталій повернувся на службу та очолив госпітальне відділення аеромобільної бригади.

«На початку війни я працював в Тлумацькій центральній районній лікарні. Проте, розуміючи брак кваліфікованих медиків у зоні бойових дій, покинув усе та відправився на фронт надавати кваліфіковану допомогу як військовим, так цивільним пораненим»,- ділиться спогадами хірург.

На фронті Віталій разом з керівництвом, колегами та місцевими активістами доклали зусиль для створення відповідних умов для надання першої кваліфікованої лікарської допомоги та нарощення кадрового потенціалу, а також збільшення ресурсів, одиниць транспорту, автономних джерел, запасів питної води тощо.

«Робота в зоні бойових дій кардинально відрізняється від роботи в цивільній лікарні. Тут завжди не вистачає кадрів та ресурсів. Крім того, тут ми не можемо спрогнозувати надходження пацієнтів так, як у цивільній лікарні, тому повинні завжди бути готовими та професійно реагувати на найскладніші завдання, – зауважив військовий медик – ,Заради перемоги у цій війні потрібно згуртуватися на всіх рівнях й діяти як одна відповідальна й сильна команда. Зокрема, ми лікарі кожного дня робимо все можливе, щоб зберегти життя наших захисників та не вважаємо себе героями. Адже герої – це військові, які відстоюють нашу Незалежність власним життям.”

Нещодавно Віталія Маланчука нагородили орденом Данила Галицького «За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі».

Лікарі доволі часто отримують нагороди за професійні заслуги, але цілком очевидним є те, що основною нагородою для них є врятоване життя. Сам же Віталій вбачає в отриманні ордена певний символізм: «Приємно та знаково одержати орден саме Короля Данила Галицького, адже його ім’я – і в назві закладу, у якому навчаюся».

Окрім цього, 22 березня, Президент України відвідав бійців у Краматорській лікарні, там Віталій Маланчук мав змогу поспілкуватися з Володимиром Зеленським та передати йому осколки, вилучені з поранених.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...