Мед Атлант

Страсний тиждень 2023 року: що можна і не можна їсти за днями

Страсний тиждень (Седмиця) — останній тиждень Великого посту, який закінчується напередодні Великодня. В цей період обмеження в їжі стають найбільш суворими. 

2023 року православні християни будуть святкували Великдень 16 квітня, а отже Страсний тиждень припадає на 10-15 квітня. Ці сім днів носять таку назву через події, які описані в Біблії. Перед своєю смертю на хресті Ісус Христос пройшов чимало випробувань: Таємна вечеря, арешт, страждання, розп’яття. Тільки на Великдень настав спокій в його душі.

Страсний тиждень збігається з Великим постом, але ці події абсолютно різні. Віряни вшановують обидві. В цей період прийнято відвідувати церковну службу та дуже суворо обмежувати себе в їжі.

Що можна їсти на Страсний тиждень: перелік дозволених продуктів

Віряни дотримуються Великого посту не лише для духовного очищення. Такі обмеження позитивно впливають і на здоров’я людини, якщо харчуватися правильно. Навесні (а саме на цей період припадає Великий піст і Страсний тиждень), за словами медичних працівників, корисно відмовитися від важкої білкової їжі, щоб зміцнити перевантажений за зиму організм.

Що можна їсти у Страсний тиждень:

  1. Овочі, зелень — до раціону можна додати капусту (сиру чи тушковану), солодкий перець, помідори, картоплю, гарбуз, моркву, селеру, кукурудзу. Також можна їсти базилік, кріп, кінзу, петрушку, шпинат, щавель, зелену цибулю.
  2. Фрукти — їх можна вживати у сирому вигляді, додавати в салати чи тушкувати.
  3. Крупи — під час посту на Страсний тиждень можна їсти будь-які каші.
  4. Бобові — горох, сочевиця, боби, квасоля. Всі ці продукти є чудовим джерелом рослинного білка. Їх можна по-різному готувати та подавати як основну страву або гарнір.
  5. Солодка консервація — джеми, конфітюри, варення їсти дозволяється, також можна додавати до каш чи їсти окремо сухофрукти.
  6. Напої — кисіль, узвар, морс, рослинне молоко, чай, кава.
  7. Солодощі — якщо ви не можете відмовитися від солодкого, можете додати до раціону мед, цукор, горіхи, халву, чорний шоколад, пісний зефір, козинаки, льодяники.

Важливо їсти у Страсний тиждень дозволені продукти у кількості, яка потрібна, щоб залишатися здоровими. Адже переїдання також вважається тяжким гріхом.

Страсний тиждень: що можна їсти за днями

Піст на Страсний тиждень повинен бути особливо суворим. Більшість вірян намагаються практично повністю обмежити себе в їжі. Тому варто заздалегідь скласти щоденний раціон на Седмицю:

  1. Світлий понеділок — можна їсти сирі овочі і фрукти, хліб, горіхи та мед. Харчуються віряни лише раз на день, краще робити це ввечері.
  2. Чистий вівторок — дозволяються сирі фрукти та овочі, хліб та горіхи. Можна додати і трішки меду, якщо ви полюбляєте солодке.
  3. Страсна середа — мед, горіхи, хліб, сирі овочі та фрукти повинні становити весь раціон. Від жирної їжі та особливо олії варто повністю відмовитися.
  4. Чистий четвер — мед, горіхи, сирі фрукти та овочі, хліб є головною частиною раціону. Можна їсти теплу їжу, але краще без олії. Дозволяється вживати невелику кількість вина. Цього дня вже можна починати готуватися до Великодня, наприклад, пекти паски і фарбувати яйця.
  5. Страсна п’ятниця — краще повністю відмовитися від їжі, пити лише воду. Але робити так можна лише в тому разі, якщо ви впевнені в своєму здоров’ї.
  6. Велика субота — можна їсти сирі фрукти та овочі, хліб, мед та горіхи. Дозволяється навіть гаряча їжа, але без вина.
  7. Неділя (Великдень) — знімаються всі обмеження, однак потрібно дуже обережно повертатися до звичного раціону і не переїдати жирної їжі.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...