Мед Атлант

Допомога ЗСУ та турбота про військових і їхні родини – інтерв’ю з головою ОВА Світланою Онищук (відео)

Сьогодні на МІСТІ у рубриці «Велике інтервʼю» розмова з головою Івано-Франківської ОВА Світланою Онищук. Говоримо про виклики для влади на місцях, соціальне та медичне забезпечення військових і їхніх сімей, програму «Турбота про родину Героя», а також про те, коли з-під будівлі ОВА зникнуть мішки з піском?😉

Вже фактично 15 місяців триває війна і я хочу розпочати нашу розмову із питання, відповідь на яке була б різною в різні періоди, але, якщо говорити про ситуацію нинішню, то які головні виклики для влади на місцях зараз у травні 2023 року?

Ви знаєте, це справді так, виклики і проблеми змінюються дуже швидко, адже ми працюємо у військовий час. Кожен свій день я розпочинаю з певним планом, але буває так, що все змінюються вже на самому початку і спрогнозувати щось важко. Проте, можу сказати, що на даний час наш головний виклик – це всебічна допомога Збройним Силам України. Це найголовніше завдання, яке сьогодні є першим у порядку денному голови ОВА, голів РВА, керівників громад і кожної людини загалом. Найбільше чого ми прагнемо зараз – це Перемоги, а для цього треба багато працювати. Для захисту держави на передову потрібні різноманітні тактичні речі, потрібні дрони, «мавики», а це все дуже дороге. Тому наша місія зараз будь-якими способами шукати можливості закуповувати все необхідне для наших хлопців. Ми працюємо всі разом і область, і громади, і волонтери, і благодійники. Зараз не має практично такого дня, щоб ми щось не передавали, але то все є розхідний матеріал. Тому ми не зупиняємося.

До речі, чи не зменшилася допомога міжнародних організацій? Чи не відчувається в них теж фінансове виснаження і втома?

Ми максимально працюємо з міжнародними донорами. Не пропустити жодної організації чи фонду, щоб вони не зайшли і не допомагали нашій області. Адже підтримка потрібна не тільки на передову, але й тут в тилу, тут залишилися родини воїнів, діти, сім»ї. До речі, область прийняла величезну кількість внутрішньо переміщених осіб. І на початку війни це був шалений виклик. Хочу додати що в нас кожен тиждень і зараз приїжджають ВПО, це може бути 20 людей, 30 чи 40. Але загалом в нашій області зареєстровано більше 150 тисяч ВПО. Щодо втоми чи виснаження, то такого не відчуваємо, бо європейці, вони прекрасно розуміють, що сьогодні українці і за них воюють, за їхню свободу і безпеку. До прикладу, на даний час в 480-ти комунальних закладах здійснюються ремонти, і тут левова частка коштів це міжнародна допомога, то це звичайно показник. Тільки за 2022 рік 1580 одиниць медичного обладнання надійшло у лікарні Прикарпаття, а це рекордна кількість, за останні 10 років так багато не надходило. Медичні заклади мусять бути забезпечені, адже ми евакуаційними поїздами приймаємо наших військових з цілої України. Людей треба лікувати, людей треба добре харчувати. Від початку війни я всі свої можливості спрямувала на підсилення медичних закладів, бо ми добре розуміли, що треба буде забезпечувати медичними послугами велику кількість людей. Зараз ми маємо новий виклик і працюємо над ним – це реабілітація захисників – медична, фізична, і психологічна.

Медичне забезпечення поранених і ветеранів війни це така важлива і проблемна тема і як би влада цю роботу не налагодила тут завжди будуть зауваження чи критика. Що робить область для того, аби медична допомога військовим була належною? Чи знаєте ви про проблему з роботою комісії для ветеранів? Як на це впливаєте?

Хотіла б тут десь розмежувати повноваження. Люди дуже часто вважають, що є Івано-Франківська обласна військова адміністрація і вона впливає на прийняття всіх рішень. Але це не так. У нас є Міністерство оборони, є відповідні військові формування і вони приймають рішення без погодження з ОВА. У нас є військовий госпіталь і там є військові медики, керівник і вони чітко займаються лікуванням. В госпіталі визначають де і хто повинен лікуватися. Ми робимо все, що від нас залежить, ми надали найкращі лікарні для лікування військовослужбовців. Так, були у нас певні скарги щодо черг в поліклініках, ми на раді оборони області вирішили підсилити цю роботу і на базі однієї з наших лікарень створили ще дві ВЛК і вже тепер черг немає. Я особисто сама це перевіряла. Але не все в нашій компетенції, ми лише допомагаємо і підсилюємо.

Нещодавно в області стартував соціальний проєкт «Турбота про родину Героя», що він передбачає і наскільки він масштабний?

У мене дуже великі сподівання на проєкт «Турбота про родину Героя». Ми живемо в тиловій області і відчуваємо цей відносний спокій і безпеку виключно завдяки нашим захисникам. На жаль, багато з них уже не з нами, вони загинули в боях, і це велика трагедія для нас. Але в них залишилися дружини, діти, батьки і це наш святий обов»язок не залишити цих людей на самоті з їхніми проблемами. Це наша спільна рана, наш спільний шлях, який ми разом маємо пройти. Тому це не просто проєкт – це проєкт доброї волі, це благодійний проєкт, який націлений на підтримку родин, максимальне оздоровлення дітей у наших закладах. У нас багато готелів і садиб зелених, які мають всі  можливості, щоб оздоровити дітей чи родини наших захисників, організувати екскурсії, аніматорів та інші атракції. Крім того, проєкт передбачає ще й лікування, це велика комплексна програма, яка буде масштабуватися і дуже сподіваюся, що багато готельєрів, які ще не доєдналися доєднаються до цього проєкту, підключаться волонтери, громади. Спочатку ми плануємо подбати про родини наших захисників, які віддали своє життя за Україну, ми маємо 348 дітей, батьки яких загинули і перші родини ми вже почали відправляти. Цей проект буде вдосконалюватися, ми робимо його від серця. Багато родин є, у яких рани відкриті, вони нещодавно втратили своїх близьких і вони не завжди погоджуються, вони дуже часто закриваються в собі, і нам особливо потрібно звернути увагу на такі родини, показати їм що вони не самі, що ми разом. Від першого дня війни нам допомагають церква і релігійна спільнота, вони теж долучаться.

Одне запитання про релокований бізнес, наскільки це сьогодні вагома частка в розвитку економіки області? Скільки великих підприємств до нас переїхали? 
До нас, згідно з програмою Міністерства економіки України, переїхало 80 великих потужних підприємств, які вже налагодили свою діяльність на території області. Якщо врахувати всі підприємства, то їх більше 200. Ми далі над цим питанням працюємо. Що тут для нас було першочерговим завданням – зробити все можливе і неможливе, щоб ці підприємства не виїхали за кордон. Адже, ми розуміємо, що якщо б вони виїхали, наприклад в Польщу, то велике питання чи вони вже повернулися б. Навіть ті підприємства, які релокувалися до нас з Київщини наприклад, вони потім повернулися, але свої філії тут теж залишили. До речі, було дуже багато питань про те, чому такі невисокі податки від релокованого бізнесу в обласний бюджет поступили у 2022 році. Справді, цифра 11 мільйонів невелика. Але я вважаю, що основним було дати їм прихисток в області, зробити все, щоб вони не виїхали за кордон. Також не всі одразу почали працювати, одні перевозили обладнання з надією що вони завтра післязавтра повернуться. Тепер ми активно працюємо з релокованим бізнесом, вони реєструються у нас, ми також працюємо зараз з двома великими підприємствами, які вже релокувалися в іншу область, але там їм не підходять умови і вони мають намір релокуватися ще раз, тепер вже до нас.

Зараз питання, яке вже не раз обговорювалося, особливо у соцмережах воно викликає дискусії: чи не варто, на вашу думку, вже забрати з площі біля ОВА мішки з піском, адже у багатьох східних областях цього вже немає?
Ми справді далеко від зони бойових дій і багато хто тут вже вважає, що в державі війни не має, але це не так, вона продовжується. У нас є план оборони області, який затверджують наші військові. Це дуже важливі питання безпеки області і безпеки людей. І всі завдання, які перед нами ставили військові ми добросовісно виконували і виконуємо. Тому самовільно забрати ці мішки голова військової адміністрації не може, це буде порушення, це кримінальна справа, тому що це є у рамках плану оборони області, а ми не відходимо від плану. Ми дуже чекаємо всі перемоги. І віримо, що перемога буде дуже швидко, всі наші захисники повернуться додому і тоді ми зможемо розібрати ці всі мішки. Але я думаю, що в них зовсім ніякої проблеми нема. Переконана, що вони нікому не заважають. Є різні приклади, де рішення областей відрізняються: діяльність блок постів, комендантська година. Я обʼїздила цілу Україну і хочу сказати що наші блокпості найкраще працюють в нічний час. За це теж мене критикували. Але це все робиться не просто так, а для того, щоб в області був спокій.

Дуже непроста комунікація у період війни і з суспільством, і з медіа чи вдалося вам її налагодити?

Це питання я хочу розділити на кілька пунктів, перш за все, влада завжди повинна бути відкрита і коли до мене звертаються представники медіа, то не було такого випадку, щоб я чи хтось з працівників адміністрації відмовив і не дав той чи інший коментар. Але є багато питань безпекових про які не можна говорити. І я неодноразово зверталася до прикарпатців і пояснювала, що не все можна висвітлювати, не все можна розказувати. У нас також були ракетні влучання, у нас також є багато внутрішніх питань, які не повинні транслюватися на екранах у ворога. Ми повинні бути внутрішньо сильні і обʼєднані єдиною ціллю – Перемогою. Тому я переконана, що зараз  не має жодної проблеми спілкування з головою ОВА. Ми готові і відкриті до співпраці, якщо й є якісь обмеження то вони тільки через військовий стан.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...