Мед Атлант

Вишивка – наша зброя: у Франківську згадували історію вишиванок. ФОТОРЕПОРТАЖ

«Вишиті історії нашого народу» – 15 щемливих та правдивих історій вишивок, які розмовляють мовою поколінь представили франківцям на заході у мистецькому домі «Тобівка».
Йшлося про найцінніший скарб українського народу – вишивку – її історію та сьогодення.

Акція,  яка має на меті популяризувати українську вишивку відбулася з ініціативи та сприяння народної депутатки України Оксана Савчук.

Сьогодні наші вишивки будуть розмовляти мовою поколінь. Сьогодні ми презентуємо ті речі, які передавалися з покоління в покоління, як найцінніший скарб. Хтось у вишиванці їздив здобувати Незалежність України і за це був арештований. Хтось під прицілом тримав у сховку вишитий герб. Сьогодні ми хочемо показати не тільки красу вишиванки, а увесь зміст, який ховається за її межею, – розповідає Оксана Савчук, – Сьогодні зброя не тільки куля. Зброя – це наша традиція, мова та вишивка.

На показі вишиванки також збирали кошти для бійців 109 батальйон, 10 гірсько-штурмової бригади

Про свою вишиту сорочку МІСТУ розповіла Марія Гуцул, голова міського об’єднання “Просвіта”.

Я одягнула духовну для мене вищиванку. Це для мене генетичний, духовний код і моя броня. Це вишиванка моїє бабусі. Вона подорожувала і вишивала її, коли їздила по світу. У свій час вона була змушена покинути Україну. Чорні троянди – освічують шлях українок. Це звивистий шлях України, – розповіла Марія Гуцул.

На сорочці пані Марії зображені різнокольорові хрести. Кожний із них має своє значення.

Зі слів Оксани Савчук на наступний рік захід планують зробити масштабнішим.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...