Мед Атлант

Серцево-судинні захворювання молодшають: Лікар-кардіолог розповіла про важливість профоглядів

Через тотальний стрес медики констатують ріст серцево-судинних захворювань. Кажуть, кількість пацієнтів зросла практично вдвічі. До лікарів часто звертаються і люди молодого віку (30-40 років) з гіпертонією, порушеннями ритму серця і навіть пацієнти з інфарктом міокарда.

Лікар кардіолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Юлія Садівська відзначає, що серцево-судинні захворювання молодшають через такі фактори ризику, як ожиріння, малорухомий спосіб життя, стреси, вживання алкоголю, паління. В групі ризику також пацієнти з супутніми захворюваннями (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба і з високим рівнем холестерину в крові). Профілактичні обстеження у кардіолога рекомендовано проходити з 35-40 років.

«Але, потрібно звертатись до лікаря і людям молодшого віку, якщо з’явилися скарги, такі як тиснучі болі в ділянці серця, які можуть віддавати в ліве плече чи руку, щелепу. Також, якщо відчуваєте перебої у роботі серця, пришвидшене серцебиття, приступи задухи, відчуття нестачі повітря», – розповідає Юлія Садівська.

Пацієнтам молодого віку слід також знати і контролювати свій рівень холестерину в крові та артеріальний тиск.

«Це є дуже важливо. Тому що якщо в ранньому віці це не побачити і не розпочати лікування, то це може призвести до розвитку більш серйозних захворювань», – відзначає лікар.

Що означає чекап серця?

«Це так звана комплексна перевірка серця, тобто ті самі профілактичні огляди, які повинна проходити кожна людина щороку. Ці огляди можуть включати в себе вимірювання артеріального тиску, виконання електрокардіографії. За потреби виконання УЗД серця, здаття аналізів крові, таких як ліпідограма, аналіз крові на вміст глюкози», – говорить Юлія Садівська.

Кардіолог відзначає, що основною профілактикою серцево-судинних захворювань є здоровий і активний спосіб життя.

«Обов’язково слід дотримуватись рекомендацій по фізичному навантаженню. Мінімум 150 хв на свіжому повітрі в тиждень. Тобто хоча б 30 хв фізичного навантаження 3-4 рази на тиждень», – радить Юлія Садівська.

Також має бути здорове збалансоване харчування, здорові звички ( відмова від вживання алкоголю і куріння). Для запису на консультацію до лікаря-кардіолога телефонуйте у контакт-центр консультативної поліклініки ЦМКЛ +38 095 103 10 30 та +38 067 099 91 11

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...