Мед Атлант

Літо 2023: куди прикарпатці їдуть на відпочинок

Готелі без росіян, небезпечні пляжі Одеси чи гірські курорти? Що обирають прикарпатці як варіант для відпочинку? 

У період воєнних дій в Україні багато громадян прагнуть знайти спосіб відволіктися від повсякденної рутини та відвідати цікаві місця всередині країни й не лише. Однак вибір місця відпочинку в умовах війни може бути ускладнений.

МІСТО разом з директоркою одної з франківських турагенцій Наталією Сухарською дослідили, де воліють відпочивати прикарпатці під час воєнного стану.

З огляду на обмеження, які передбачає особливий правовий режим під час війни, багато громадян України не можуть виїхати за кордон, оскільки є військовозобов’язаними.

У такому разі частка громадян обирає внутрішній туризм, проте тут є нюанси.

“По Україні зараз практично і немає куди поїхати, на жаль. Одеса досить небезпечний вибір, адже в морі заборонено купатися через велику ймовірність мін. Шацькі озера, до прикладу знаходяться під самим білоруським кордоном – що теж не налаштовує на спокійний відпочинок”, – розповідає Наталя Сухарська.

Основний потік відпочивальників-українців перебуває в західних регіонах країни з кількох причин: 1) туристична місцевість, 2) області на заході України розташовані далеко від лінії фронту. Вибирають туристи в більшості Буковель, Яремче (Прикарпаття), Славське (Львівська область).

За даними відділу туризму Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської ОДА, туристичний збір Івано-Франківської області за 4 місяці 2023 року становить 5,6 млн грн. Це на 1% менше тогорічного показника.

Відпочинок за кордоном для українців

Що стосується закордонного туризму, то такий варіант відпочинку в період війни можуть собі дозволити не багато українців, які залишаються на території країни. Основними споживачами закордонних пропозицій є жінки та діти, які не підпадають під загальну мобілізацію.

“Звичайно кількість туристів зменшилася, у зв‘язку із війною на території нашої країни. Багато сімей не хочуть відпочивати без своїх чоловіків, які воюють або просто не мають можливості виїхати зараз. Але все ж таки є певний відсоток людей, які бажають поїхати на відпочинок і розвантажитися”, – каже підприємиця.

Найбільшою популярністю зараз користуються:

  • Туреччина і Єгипет,
  • автобусні тури (Болгарія, Греція, Чорногорія, Албанія, Хорватія),
  • також присутні Кіпр та Греція з вильотами з найближчих міст Європи.

Велике значення у виборі туру має цінова політика, а також по мінімуму присутність наших «сусідів». 95 % туристів запитують місця, де немає росіян. Але дати гарантію, що їх точно немає в готелях, неможливо.

Щодо самих цін на тури, то середній чек порівняно виріс у зв‘язку із тим, що значно зросла вартість на всі напрями. Агенції спостерігають великий розрив між турами VIP рівня і бюджетними. Середнього сегменту практично немає.

Відпочинок у місті або неподалік від нього для більшості українців залишається ймовірним та комфортним варіантом. Хоча у багатьох областях діє повна або часткова заборона на відвідування лісів, багато де заборонено або не рекомендовано ходити на пляжі не лише на морі, а й на узбережжях прісних водойм. Такі рішення ухвалюють місцеві військово-цивільні адміністрації. Актуальними залишаються екскурсії “вихідного дня”. Зокрема в Івано-Франківську на екскурсії містом ходять і місцеві, і переселенці.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...