Мед Атлант

У Івано-Франківську щотижня перевірятимуть сховища та укриття. МІСТО побувало у першому рейді. ФОТО

У звʼязку з останніми трагічними  подіями у Києві міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків робить рейд укриттів. З чотирьох сьогодні перевірених сховищ, у житловому будинку на вулиці Хіміків – найгірше. 

Першою локацією стала міська клінічна лікарня №5 на  вулиці Залізничній. Сюди можна вмістити від 70-100 людей. Єдиним мінусом цього укриття є те, що тут немає туалету. Наприклад, у 1 міській клінічній лікарні взагалі немає сховища, тому там висить табличка про те, що можна піти до Перинатального центру.

“Вночі, коли починається повітряна тривога, сторож йде до дверей та відкриває їх, щоб пустити туди людей. Проте з 12 ночі до 5 ранку це майже неможливо, оскільки в нас діє комендантська година. І більшість спускаються в укриття своїх домівках” – розповідає Ольга Савчук.

Друга локація, яку перевірив міський голова – Тролейбусне ДЕПО.

Руслан Марцінків попросив поприбирати та привести до ладу вбиральню. Проте позитивною стороною є те, що тут дуже багато місця та укриття відкрите цілодобове.

Також тут є аптечки, печиво та вода. Важливо нагадати, що це сховище є придатним і на випадок ядерної атаки.

Третім місцем інспекції став житловий будинок на Хіміків. Сховище цього будинку у досить жахливому стані.

«Це не сховище, а тимчасове укриття певного будинку. Ми його не облаштовували як повноцінне укриття. Це локальне сховище у разі надзвичайних ситуацій» – запевняє Ярослав Баб’як, заступник директора КП “Комфортний дім”

Міський голова висловив незадоволення станом цього укриття. І пропонує мешканцям спільними зусиллями привести його до ладу.

«Найбільше проблем із житловими фондами. Ми проводили нараду з комунальниками і говорили про те, як посилити цю роботу. Я поклав відповідальність на всіх керівників. Сьогодні вирішили зробити обʼїзд і показати, які є укриття. Тут треба працювати з мешканцями, обговорювати та пояснювати про безпеку . Тому завдяки такому сигналу в Києві буде посилюватися робота в нас, аби виправляти ті чи інші помилки» – Руслан Марцінків.

Остання локація – це 24 ліцей, в якому навчається 1564 учні. Тут є два сховища. У першому вміщається 250 дітей (початкових класів), а в другому – 650. Для початкової школи створені кращі умови. Директор ліцею запевнив, що скоро розпочинатимуть оновлювати і друге приміщення, оскільки там багато пилюки. Планують пофарбувати стіни спеціальною фарбою.

«Ми навчені, що сховище завжди відчинене. Жителі Пасічної завжди можуть прийти сюди. Проблема залишається в тому, що потрібно переконувати людей йти до бомбосховища під час тривоги. Вночі до нас може прийти будь-хто. Під час навчального процесу укриття є тільки для учнів і працівників» – директор ліцею Мельничук Ігор.

Кожного тижня будуть перевіряти сховища у місті, для цього створена спеціальна комісія, яка буде цим займатися.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...