Мед Атлант

Трійця 2023 року: коли святкують Зелені свята, традиції

Трійця або Зелені свята — одне з двунадесятих церковних свят, дата якого прив’язана до святкування Великодня.

Що означає цей день і які традиції в українців існують пишуть на ТСН.ua.

Поряд із Різдвом та Великоднем Трійця вважається одним з найважливіших релігійних свят. Цього дня Церква вшановує триєдність Бога-Отця, Сина та Святого Духа. Свято Трійці символізує завершення всіх земних справ Ісуса Христа, які були потрібні для порятунку людства.

Трійця 2023 року: дата

В народі Трійцю ще називають Зелені свята або П’ятидесятниця на честь Святого Духа, адже її завжди святкують на 50-десятий день після Великодня. 2023 року Воскресіння Господнє припадає на 16 квітня, а отже Трійцю українці будуть святкувати 4 червня.

Трійця — державне свято. А тому воно завжди приносить українцям додатковий вихідний. Так як 2023 року свято припаде на неділю, то, якщо не буде подовжено воєнного стану, матимемо змогу відпочивати 2, 3, 4 та 5 червня.

У католиків Трійця святкується на тиждень раніше (через різницю між юліанським та григоріанським календарем) і припадає 2023 року на 28 травня. В католицизмі це свято вважається найважливішим, адже вказує на триєдність Бога.

Скільки днів традиційно святкують Трійцю? Зазвичай свято триває три дні, два з яких завжди неробочі.

Традиції та обряди на Зелені свята

Починається цей день традиційно з урочистих богослужінь в храмах. У ніч проти Трійці священнослужителі проводять вечірню, під час якої читають молитви про дарування Святого Духа та згадують, як він з’явився перед апостолами. Також цього дня святкується день народження Церкви Христової.

У народі на Трійцю будинок прикрашають травами — лепехою. Саме тому свято отримало народну назву “Зелені свята”. До лепехи можуть додавати свіжоскошену траву — любисток, чебрець, полин. А образи в оселі прикрашають м’ятою та гілками берези.

В цей день прийнято відвідувати родичів та друзів, а на стіл потрібно ставити щедре частування. Головною стравою вважається коровай. Увечері традиційно влаштовували вечірки з танцями та піснями.

Також на Зелені свята раніше було прийнято засилати сватів. Навіть існувало народне повір’я — якщо заручитися на Трійцю, а потім зіграти весілля на Покрову (14 жовтня 2023 року), тоді подружнє життя буде щасливим.

За кілька днів до Трійці прибирали в будинку, наводили лад, позбувалися непотрібних речей. А напередодні свята Трійці завжди батьківська субота, коли віряни поминають покійних родичів.

Що не можна робити

Церква, зокрема, забороняє на Трійцю:

  • займатися домашньою роботою та фізичною працею;
  • плести, в’язати, вишивати;
  • сваритися і лаятися;
  • лихословити.

Також у народі існували й додаткові заборони. Наприклад, не дозволялося цього дня ходити в ліс або рубати дерева.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...