Мед Атлант

Франківськ планує додатково закупити 8 автобусів та відкрити нові маршрути

В Івано-Франківську побільшає комунального транспорту. Цього року місто планує закупити додатково 8 автобусів та відкрити нові маршрути.

Для цього КП «Електроавтотранс» проводить набір на курси водіїв автобусів та тролейбусів. На підприємстві кажуть, нові автобуси не повністю вирішать проблему нових маршрутів, адже наразі водіїв бракує, йдеться на сайті МВК.

Екологиня за освітою і водійка рогача за покликанням, Ніна Штурмак вже 5 років кермує тролейбусом. Вибір такої професії був випадковим. Почула оголошення про набір водіїв в «Електроавтотранс», спробувала і вирішила залишитись. Відтак, Ніна Штурмак каже, на підприємстві жінок-водійок громадського транспорту суттєво побільшало.

«Ідея прийшла випадково. Сиділа в тролейбусі нашому, в MANі, позаду водія, а там оголошення, що набирають водіїв. Зважила усі «за» і «проти», зателефонувала, запитала – що, як, які умови. Запропонували прийти. Ось так я тут опинилась. Дівчат тут побільшало. Теж подобається.», – розповідає Ніна Штурмак.

В Івано-Франківську наразі діють 7 тролейбусних маршрутів та 22 автобусних. Їх обслуговують понад сто одиниць громадського транспорту. Якщо зазвичай на лінію випускали 45 тролейбусів, то в літній період цього року містом їздять 40 рогачів. За їх справність відповідають автомеханіки. Вони також на підприємстві дуже цінні кадри.

«Забезпечують ремонт і випуск громадського транспорту на лінію. Машини заїжджають, ми дивимося, робимо огляд і відповідно робимо ремонти. За вимогами водіїв, які є потреби по машинах. І ранком випускаємо машини на лінію. Це механік по випуску, три електрика, два слюсаря для ремонту. І ми завжди робимо, що від нас можливе, щоби машини виїхали якісні», – розповідає про свою роботу начальник авторемонтної служби КП «Електроавтотранс» Сергій Мороз.

У грудні минулого року місто продовжило маршрут 5-го тролейбуса до мікрорайону БАМ новою тролейбусною лінією. Будували її для кількох майбутніх маршрутів. Оскільки з’єднання мікрорайону Пасічна з БАМом вже є, пояснює директор КП «Електроавтотранс»Віталій Голутяк, тепер планують новий маршрут до залізничного вокзалу.

«Ми вже вдруге оголосили тендер на закупівлю автобусів. Спочатку ми планували купляти нові автобуси, в кількості 15 одиниць. Але оскільки можливості бюджету не такі великі, тому ми вирішили сконцентруватися на восьми автобусах, які були у користуванні. І, сподіваємося, що протягом тижня-двох у нас буде переможець і десь до Дня незалежності ці автобуси вже будуть в Івано-Франківську. Проблема з новим маршрутом полягає в тому, що назагал в нас достатньо техніки для того, щоб його запустити, але останнім часом в нас є брак водіїв тролейбусів та автобусів. І саме через це ми плануємо запустити його десь ближче до осені», – розповідає директор КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк.

І додає, натепер понад 2 десятка працівників підприємства мобілізовані до лав ЗСУ. Наразі на балансі підприємства є 71 автобус. З них три – гуманітарна допомога, яку не можна використовувати на лініях громадського транспорту. У планах не лише збільшення автопарку, але й навчання та робота для водіїв.

«Зараз найбільша проблема – з водіями. Тому що є мобілізація, відповідно водіїв мобілізовують, тому зараз проблема не в техніці, а в достатній кількості водіїв. Адже вони мають підходити за віком, вміти водити, їхнє здоров’я має відповідати тим нормам, які необхідні для водіїв. Ми збільшимо кількість транспорту. Знову ж таки плануємо до Дня незалежності і тролейбусні маршрути збільшити. З БАМу до вокзалу поїдуть нові тролейбуси. З’являться нові маршрути, але все ж таки все залежатиме від того, як ми наберемо водіїв», – резюмує Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

А поки місто реалізовуватиме плани з розширення автопарку та маршрутів в Івано-Франківську, «Електроавтотранс» запрошує водіїв автобусів та тролейбусів. Щоби разом розвивати та полегшувати автотранспортні перевезення іванофранківців.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...