Мед Атлант

Благодійний фонд “Карітас-Надвірна” відкрив шелтер для переселенців у селищі Битків

У селищі Битків Надвірнянського району 6 липня благодійний фонд “Карітас-Надвірна” відкрив шелтер для переселенців “Дім милосердя святої Варвари”. Це — другий прихисток, який створили в межах проєкту “Реагування на надзвичайні ситуації внаслідок бойових дій в Україні”.

Про це Суспільному розповів директор організації отець Андрій Будзак.

З його слів, більшість грошей на облаштування шелтеру залучили від міжнародних донорів.

“Карітас Корея” виділив 2 млн 700 тис. грн. Пасічнянська сільська рада нам допомогла — дала в межах одного мільйона. Також були залучені кошти різних меценатів та жертводавців. Теж приблизно мільйон гривень”, — розповідає отець Андрій Будзак.

Отець Андрій Будзак каже: у прихистку планують поселити 50 переселенців, а при потребі — до 70.

Приміщення, в якому облаштували шелтер, побудоване в 1924 році. В радянський час тут була лікарня.

Останні три роки будівля перебувала в занедбаному стані, розповів голова Пасічнянської громади Андрій Гунда.

Окрім шелтера, каже Андрій Гунда, у селищі Битків планують започаткувати соціальне підприємництво — створити комплекс “Проживай і працюй”, щоб забезпечити переселенців робочими місцями.

“Ми ведемо переговори з “Укрнафтою” щодо передачі нам профілакторію “Плай”, який поряд. Плануємо там зробити кондитерський цех, пекарня, цех для сортування м’ясних виробів. Щоб люди, які будуть тут проживати, паралельно могли працювати. Їм потрібно заробляти гроші, тому що ні громада, ні держава не може в довгостроковій перспективі завжди дбати про переселенців”, — каже Андрій Гунда.

Ремонт приміщення розпочали в жовтні 2022 року. В прихистку облаштувати рецепцію, капличку та кімнату психолога. Є загальні санвузли з душовими, пральна кімната та дві кухні.

10 кімнат для проживання доукомплектують меблями, розповідає логіст благодійного фонду “Карітас-Надвірна” Василь Будзак. З його слів, у шелтері відновили систему опалення, встановили відеонагляд і провели інтернет.

“На випадок блекауту є генератор потужністю 5,5 кВт. Також тут є централізоване водопостачання. Крім цього в нас є свердловина та помпа. Буде питна вода на випадок, якби щось сталося із водозабором”, — каже Василь Будзак.

Шелтер розташований у гірській місцевості. За словами директора фонду “Карітас Коломийської єпархії УГКЦ” отця Василя Триф’яка, це сприятиме реабілітації людей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...