Мед Атлант

Існує ризик виникнення спалаху кору – головний санітарний лікар Прикарпаття

Головний державний санітарний лікар Прикарпаття на своїй сторінці у Фейсбуці повідомив, що в Україні існує ризик виникнення спалаху кору.

«Кір – це одне з найзаразніших вірусних захворювань у світі, останній спалах якого ми мали у 2017-2019 роках. За 6 місяців 2023 року виявили вже 20 випадків. На перший погляд, ця цифра може здаватися невеликою, проте важливо знати специфіку вірусу кору, щоби розуміти реальність ризиків в Україні», – йдеться у повідомленні Руслана Савчука.

Медик навів ряд фактів про цю хворобу, які допоможуть вберегти здоров’я:
– З 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9 захворіють.
– Спалахи кору в Україні мають циклічний характер і повторюються кожні чотири-п’ять років.
– З однієї тисячі людей, які захворіли на кір, одна людина помирає, одна хворіє на енцефаліт – тяжке ураження головного мозку.
– Кір майже завжди важко протікає, як у дітей, так і у дорослих. Він часто ускладнюється запаленням легень, вушною інфекцією та іншими серйозними ускладненнями. Серед складних віддалених наслідків кору є підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це хвороба, яка не має лікування і завжди має смертельний результат. Хвороба розвивається через 5-10 років після перенесеного кору. У групі ризику діти, які перехворіли на кір на першому році життя.
– Вірус кору впливає і на імунну систему – пригнічує на кілька місяців, років імунітет людини, яка перехворіла, викликаючи “імунну амнезію”. Це робить людину більш вразливою до інших інфекцій.
– Головна причина спалахів кору — низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет від цієї хвороби і цього краще досягти через вакцинацію.
– Хвороба часто має тяжкий перебіг з розвитком ускладнень. Високого рівня охоплення вакцинацією, першочергово, необхідно досягти серед дітей. В Україні у 2022 році лише 74% дітей віком 1 рік та 69% 6-річних дітей щеплено проти кору згідно з календарем. Загалом 215 698 дітей в Україні віком 2-17 років не мають щеплень від кору за віком.
– Вакцинація дітей від кору гарантується державою, діти можуть щепитися від нього безоплатно до 18 років. Дорослі можуть отримати щеплення КПК за власний кошт або ж, в окремих випадках, за рахунок держави.
– В Україні використовують вакцину КПК (комбінована вакцина для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Нею вакцинують у понад 100 країнах світу. Вона є безпечною та ефективною, схвалена до використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я.
– Лише впродовж 2000-2015 років вакцинація проти кору зберегла 20 мільйонів дитячих життів у світі. Для захисту від кору потрібні дві дози вакцини КПК, що містить живі, але ослаблені віруси кору, паротиту та краснухи.
– За календарем профілактичних щеплень в Україні першу дозу вакцини вводять дітям у 12 місяців, другу дозу – в 6 років. Дітям, яких не було вакциновано вчасно, вводять дві дози вакцини з інтервалом мінімум 1 місяць.

– Хронічні захворювання НЕ є протипоказаннями до вакцинації: діти, які мають бронхіальну астму, цукровий діабет, муковісцидоз, серцево-судинні чи інші хронічні захворювання, потребують щеплення в першу чергу, адже ризик зараження кором і розвитку серйозних ускладнень після хвороби в них значно вищий. До вакцинації не потрібно готуватися, здавати загальні аналізи крові чи сечі.
– Якщо у вас був контакт із хворим на кір, а ви не знаєте, чи вакциновані, то потрібно пройти екстрену вакцинацію – при чому, не завадило б в перші 72 години після контакту.
– Щеплення КПК також надає захист проти краснухи й паротиту. Щонайменше через місяць після отримання першої дози вакцини у зв’язку з екстреним щепленням варто отримати і другу дозу вакцини КПК для надійного захисту в майбутньому.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...