Мед Атлант

Через дощове літо на Івано-Франківщині зросла кількість рудих слимаків: як з ними боротися

Через дощове літо на Івано-Франківщині збільшилася кількість рудих іспанських слимаків.

Про це Суспільному розповіла головна спеціалістка управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Любов Іванюк. Якої шкоди завдають ці слизні та як з ними боротися, читайте у матеріалі.

Іспанський рудий слимак вперше з’явився на Прикарпатті понад 10 років тому, розповідає Любов Іванюк.

Головна спеціалістка управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби в області Любов Іванюк

За її словами, цього року жителі області не зверталися до Держпродспоживслужби щодо цих шкідників, адже люди вже знають, як із ними боротися.

“Всюди, де вологі місця, є слимак. Його улюбленими ласощами є салат. Добре вирощувати цю рослину у міжряддях, щоб приваблювати шкідника. А вранці можна зняти листя й знешкодити разом зі слимаком: залити сольовим розчином або кип’ятком. Обов’язково потрібно скошувати траву навколо ділянок, тому що це є місцями укриття, де він ховається і розмножується”, — каже Любов Іванюк.

Хімікати проти слимаків

Спеціалістка управління фітосанітарної безпеки каже: для боротьби зі слимаками існують хімічні препарати на основі речовини метальдегід. Втім, каже головна спеціалістка, такий метод — непоширений.

Любов Іванюк наголошує: отрута — сильна, тож закуповувати препарати треба в спеціальних магазинах з дозволами на продаж та чітко дотримуватися інструкцій.

“Найкращі методи боротьби — це агротехнічні. Переважно це є механічний збір, також міжрядний обробіток ґрунту. На зиму потрібна оранка або перекопування ділянок, якщо мова йде про маленькі ділянки. Можна робити доріжки навколо своїх грядок завширшки 15-30 см з різних матеріалів: тирси, меленого вапна чи суперфосфату, навіть деревного попелу. Це все буде створювати перешкоди на шляху до городніх ділянок”, — каже Любов Іванюк.

Біологічний метод боротьби зі слимаками

Кандидат біологічних наук Андрій Заморока говорить: хімікати дають нетривалий результат та діють на невеликих територіях. З його слів, значне зменшення чисельності слимаків можливе лише при використанні біологічних методів, на які потрібні роки.

“До біологічних методів боротьби зі шкідником належить метод знищення, знайшовши природного ворога. До ворогів молюсків наземних, мається на увазі зокрема й рудого іспанського слимака, належать ропухи. Це — прекрасна жаба, яка поїдає слимаків. Відомі випадки, коли в ботанічні сади Європи завозили ропух, і вони не лише рудого іспанського, виїдали всіх слимаків за кілька місяців”, — розповідає Андрій Заморока.

Слимаки

З його слів, в Україні зараз не проводять спеціальних досліджень боротьби з цими слимаками. Андрій Заморока каже: ці шкідники поширені переважно у рівнинних районах Івано-Франківщини.

Як позбутися слимаків в домашніх умовах?

Житель Івано-Франківська Богдан Каразуб каже, що слимаки полюбляють вологу, тому чоловік розставляє на городі на ніч мокрі ганчірки або шматки шиферу. А зранку — збирає з них слимаків та нищить. Чоловік розповідає, як саме шкодять ці слизні.

Франківець Богдан Каразуб
Житель Івано-Франківська Богдан Каразуб. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Вони їдять все. Але річ у тому, що вони не з’їдають, як, до прикладу, колорадський жук усі листки. Слимак сяде на капусту і зробить через неї діру. І ця капуста вам вже не годиться. Так само з картоплею — виїдає все”, — каже Богдан Каразуб.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...