Реклама

Мед Атлант

У селі Шевченкове на Франківщині буревій пошкодив 48 дахів житлових будинків

У селі Шевченкове Галицької громади, що на Івано-Франківщині, 25 липня поривчастий вітер пошкодив 40 дахів житлових будинків, ще вісім — повністю зніс із домівок.

Про це Суспільному повідомив начальник управління з питань цивільного захисту обласної військової адміністрації Володимир Стебницький.

За його словами, зараз комісія обстежує помешкання. Наслідки буревію ліквідовують комунальники, рятувальники та енергетики. Окрім збитків у Шевченковому, у селах Поплавники та Пукасівці Галицької громади буревій пошкодив лінії електропередач та повалив дерева.

У селі Шевченкове буревій пошкодив дахи житлових будинків

“Найбільш критична ситуація — в селі Шевченкове, де внаслідок пориву вітру зруйновані 40 дахів і 8 — зняті повністю з будинків. Процес обстеження помешкань триває. Усі дані будуть уточнюватися. Групи, які обстежують будинки, працюватимуть до пізньої ночі”, — каже Стебницький.

Жителька Шевченкового Віра Маланій розповідає: під час буревію була на кухні. Жінка показує зірвані дахи з літньої кухні, стайні та стодоли. Каже: все сталося за лічені хвилини.

Жителька Шевченкового Віра Маланій розповідає про буревій

“Почула сильний стукіт по вікнах, по дверях. Вибігла на веранду подивитися, а там — градом б’є. Вибігла зачинити вікно, а вітер не дає мені це зробити: все рве, двері в хаті розкрило. Чую сильний шум, дивлюся у вікно, а дах — вже на землі”, — розповідає про наслідки буревію Віра Маланій.

Через буревій частина даху з будинку Марії Франків упала на літню кухню, пошкодивши покрівлю. Інша його частина пролетіла понад 100 м і впала на сусідський будинок.

Даху з будинку Марії Франків упав на літню кухню

“Так “в секунді” закрутило, підняло догори й летіло, як ластівки (дах, труби, шифер – ред.) То був гуркіт. Я не можу оповісти, як це було страшно”, — каже Марія Франків.

Пошкоджені будинки у Шевченковому обстежує комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, розповів голова Галицької громади Олег Кантор. За його словами, оцінити завдані збитки наразі неможливо.

Голова Галицької громади Олег Кантор розповідає про наслідки буревію

“Створили комісію, яка в цей час працює. Описують на кожному подвір’ї збитки, вивчають всі потреби, руйнування. Потім будуть вирішувати, щоб ми могли відшкодувати грошима збитки від цієї негоди. Якщо кошти, які потрібні на відшкодування будівель, будуть надто великі, то ми звертатимемося до Івано-Франківської обласної адміністрації”, — говорить Олег Кантор.

Буревій пошкодив також найдавнішу церкву на Прикарпатті — пам’ятку національного значення XII століття — храм Святого Пантелеймона, розповідає науковий співробітник Національного заповідника “Давній Галич” Андрій Петраш.

Андрій Петраш розповів, що у селі Шевченкове буревій пошкодив старовинну церкву

“Це — один із найдавніших храмів. Він входить у десятку найдавніших церков України. Це — єдина пам’ятка, яка залишилася нам з Галицького князівства. Вважається, що вона вже існувала у 1194 році. Пошкодження стосувалися здебільшого тих елементів, які були вже відреставровані. Історичні графіті, яких на церкві є багато, не постраждали. Пошкодилися вікна і деякі відреставровані каміння”, — каже Андрій Петраш.

У селі Шевченкове буревій пошкодив храм Святого Пантелеймона

Як розповів на брифінгу начальник Держслужби надзвичайних ситуацій в області Володимир Чернецький, наслідки негоди у Галицькій громаді ліквідовують семеро рятувальників на двох спецавтомобілях.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...