Мед Атлант

Чи потрібно фінансувати культуру в час війни?

Чи потрібно фінансувати культуру в час війни? І які культурні проєкти варті фінансової підтримки з бюджету? В Івано-Франківську відбулася публічна дискусія зініційована народною депутаткою Оксаною Савчук. Такі зустрічі відбуваються в різних містах України.

«В контексті останніх подій, я зрозуміла, що важливо поговорити про галузь культури. Це пов’язано не тільки із скандалами, які є зараз. Важливо знати, що суспільство сьогодні вважає за потрібне фінансувати з державного бюджету? Які кошти мають бути спрямовані? Скільки з державних бюджетів заплановано на культуру? Скільки дає держава? Скільки органи місцевого самоврядування?», – зазначила народна депутатка України.

За останніми соціологічними даними держава витрачає 1 гривню на людину саме на культуру.

«Чи достатньо цього? В час, коли ми боремося не тільки на фронті зі зброєю, а ми боремося й за те, щоб встановити себе як нація, яка має мову, яка повинна розвивати свою культуру.», – наголошує Оксана Савчук.

На зустрічі обговорили, що можна зробити на місцях і що обов’язково потрібно на законодавчому рівні. Прийняті питання підсумують у офіційний документ, який депутатка передасть міністру культури, прим’єр-міністру, членам комітету з гуманітарної політики та міському голові.

Біда попереднього міністра, що він не займався стратегією розвитку культури і не зумів її сформувати. Новому міністру депутати допоможуть сформувати  стратегію.

«Для цього ми працюємо і маємо 10 таких заходів по Україні. Це 2 захід який відбувається на Івано-Франківщині. Для нас важливо акцентувати на ключових проблемах, які є в округах, в Україні. Основним завданням програми є зібрати ініціативи громад і вивести це на рівень нових законопроектів, або втілити їх у зверненнях» – розповідає модератор захожу Юлія Вусенко.

За словами очільниці департаменту культури міста Івано-Франківська Надії Загурської, культура – це найпотужніша зброя.

«Я вдячна що підіймається питання культури. Ми повинні розуміти що культура – це найпотужніша зброя. Відокремлювати культуру Івано-Франківська від України ми не повинні. Колись культура фінансувалась за надлишковим принципом. Так не повинно бути. Заради чого ми воюємо, якщо культуру будемо скорочувати? », – каже Надія Загурська.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...