Мед Атлант

В Івано-Франківську вийшла поштова марка художника, бійця Андрія Єфіменка

В Івано-Франківську вийшла марка “Захід-Схід”, присвячена бійцям територіальної оборони. Її створили на основі графічних робіт художника Андрія Єфіменка. Поштові марки митець планує продавати під час благодійних аукціонів, а вторговані гроші спрямувати на допомогу ЗСУ.

Про це Суспільному розповів художник.

Ескізи та графічні роботи Андрій Єфіменко малював під час служби на передовій в 78 окремому батальйоні 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ з Івано-Франківщини. Навесні 2022 року боєць служив на Дніпропетровщині, влітку — на Запоріжжі у Гуляйполі. Зараз військовослужбовець звільнився у запас. Чоловік каже: на малюнках зобразив будні воїнів.

“Показав саме буденну роботу солдата. Що він не обов’язково стріляє, штурмує і їде на танку, а виконує безліч буденної, фізично важкої роботи, яку відчуває хребет, голова, руки, судини. Хлопці у холодну пору року готують дрова, думають, як опалити, як маскуватися, — безліч речей, які на війні дуже важливі, а в мирний час вони непомітні. Ми стояли на самому “нулі”. Бачили кац**ів, які ходять по селу”, — розповідає Андрій Єфіменко.

З його слів, восени 2022 року в Івано-Франківську експонували виставку його робіт “Захід-Схід”, присвячену ТРО. Її організовував син, бо сам художник на той час перебував у зоні бойових дій. Після цієї виставки Андрій Єфіменко зрозумів, що за допомогою мистецтва може допомагати ЗСУ.

“Картинка з марки промовляє, хоч на ній — дуже стиснуте зображення. Проте марка несе певну суть. У блоці є дев’ять сюжетів. На одному блоці буде шеврон Івано-Франківська, такий “юморний” шеврон. Маскарон з наших воріт палацу Потоцьких, озброєний автоматом зі сталевими яйцями”, — говорить митець.

Марки вийшли обмеженим накладом — на 10 аркушах. На них, крім поштових марок, є також купони, розповідає начальниця відділу поштових послуг Івано-Франківського регіону Оксана Благодарьова. З її слів, кожен охочий може виготовити поштову марку.

Мистецтво для ЗСУ. В Івано-Франківську вийшла поштова марка художника, бійця Андрія Єфіменка

“Марка робиться швидко, клієнт надає в електронному вигляді нам зображення. Ми відправляємо на дільницю “Власна марка”, яка працює на цей час у Львові або у Києві. Клієнт обов’язково пише заяву, що він надає право на друк цього зображення для захисту його авторського права. Дільниця “Власна марка” моніторить малюнок на плагіат, й тоді вже марка йде у друк”, — каже Оксана Благодарьова.

У конвертах з маркою, присвяченою бійцям ТРО, розповідає Оксана Благодарьова, можна надсилати кореспонденцію вагою до 50 г у межах України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...