Мед Атлант

У Центральній міській клінічній лікарні відкрили одразу два блоки відділень. ФОТО

У Центральній міській клінічній лікарні відкрили одразу два блоки відділень: цивільної реабілітації та палати інтенсивної терапії кардіології. Це палати, куди потрапляють пацієнти одразу після оперативного втручання для стабілізації хворого. Тут є цілодобовий нагляд лікаря, медсестри. А палати оснащені спеціальною апаратурою, робота якої необхідна у післяопераційний період відновлення.

«У нашій лікарні проводять операції на серці, стентування вже давно проводимо. Тому ми вибудовуємо такий ланцюжок: привезти потерпілого дуже швидко (до 2 годин), через кілька хвилин він має бути в операційній, його оперують, і після його з відділення інтернаційних методів його переводимо в кардіологічне відділення, якраз в палату інтенсивної терапії. Там лежать важкі хворі після оперативних втручань, їм надають допомогу, а потім переводять у звичайну палату. Опісля – реабілітація. Раніше таких окремих оснащених палат не було, ми пробували надавати цю допомогу у звичайних умовах, але це не те. Виділили ці палати, щоб оснастити їх спеціальним обладнанням, апаратурою з киснем, моніторами, усім необхідним, щоб надавати інтенсивну терапію», – розповідає в.о. директора Центральної міської клінічної лікарні Володимир Вовчук.

Також міському голові Руслану Марцінківу показали роботу ще одного нового відділення – цивільної реабілітації та відновного. Тут проходять лікування хворі, яким необхідне відновлення після виявлення патологій. Чи то проблеми з опорно-руховим апаратом, чи ускладнення після перенесених інфаркту чи інсульту.

«Одне із кращих відділень на сьогодні у нашому регіоні, тому що воно забезпечене повністю всіма технологічними процесами, які будуть потрібні для реабілітації кожної патології. Через що ми не підвели ні самі себе, ні Національну службу, ні міську владу. Ми працюємо. Це відділення працює близько трьох тижнів повнофункційно. Там залучені різного профілі працівники, лікарі, медичні консультанти по реабілітації, лікарі-реабілітологи, які підготовлені, пройшли спеціальні потрібні курси та ще будуть проходити їх. Адже у нас є домовленість з США, куди вони поїдуть на навчання, і є домовленість з Віденською центральною клінікою, де є одна із найсучасніших реабілітацій в Європі, де наші спеціалісти також будуть навчатися. І є декілька у нас спеціалістів, які працювали як в державних, так і в приватних клініках у нас в Україні», – розповідає головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк про реабілітаційне відділення.

За словами головного лікаря Тараса Масляка, мінімально реабілітація може тривати від 14 днів, однак все залежить від потреби, адже реабілітація може бути рання, а також психологічна, логопедична, яка потребує більше часу. У новому відділенні відновлюється і ветеран війни Юрій Гапончук. Реабілітацію проходив в інших установах та інших містах, однак зараз звернувся до франківських медиків, під їх наглядом вчиться ходити на навчальному протезі.

«Реабілітацію я проходжу від травня, але недавно мені лише дали навчальний протез у Львові та зараз я привикаю. До цього я приходив на різні процедури та вправи, щоб не застоювались м’язи. Улюблений тренажер за останній час – штанга, а ще люблю спілкуватись з людьми, які теж тут проходять реабілітацію, з лікарями. Своїм прикладом хочу показувати, що життя на цьому не зупиняється. Вчуся ходити з навчальним протезом, поки чекаю на основний. Але думаю, що  за кілька днів буду вже без палиці», – ділиться враженнями ветеран Юрій Гапончук.

Медицина розвивається, а місто цьому сприяє, каже Руслан Марцінків. Хорошим медичним працівникам необхідне і сучасне обладнання, і зручні приміщення. Тому роботи ведуться, і в часі реформи медичні послуги розширюються і стають кращими.

«Реабілітація дуже важлива, тому відкриваємо реабілітаційний. Зараз поки є така можливість вдалося закупити обладнання, зробити ремонт і реабілітація відбувається. В нас дуже хороші тут медичні працівники, лікарі, медсестри, які вміють це робити та давно це роблять», – резюмує Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

У відділенні цивільної реабілітації та відновлення ЦМКЛ наразі лікуються 20 пацієнтів із різними патологіями. З ними працюватимуть фахівці до повернення функціональності організму.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...