Мед Атлант

Невидима загроза: гінекологічні проблеми, які на перший погляд такими не здаються

Жіноче здоров’я завжди було і залишається однією з найважливіших складових загального фізичного і психологічного самопочуття. Багато жінок схильні думати, що поки вони не відчувають болю або незручностей, їх гінекологічне здоров’я в порядку.

Проте, існують численні гінекологічні проблеми, які можуть розвиватися практично без симптомів або залишатися непоміченими до певного моменту. Про них МІСТУ розповіла лікар акушер – гінеколог, репродуктолог вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук Ірина Гнип.

Як виникають гінекологічні проблеми, які можуть бути прихованими та непомітними? На що треба звернути увагу?

Гінекологічні проблеми у жінок пов’язані з особливістю гормонального фону в залежності від періоду її віку. У жінок, починаючи з підліткового віку, закінчуючи пізнім постменопаузальним періодом життя, можуть виникати різноманітні гормонозалежні доброякісні чи злоякісні пухлини яєчників або матки. В більшості випадків дана патологія перебігає безсимптомно. Діагностуються такі пухлини випадково і часто на пізній стадії розвитку захворювання. Дана проблема унеможливлює виконання репродуктивної функції у жінок репродуктивного віку. А у випадку злоякісного процесу є загрозою не тільки для здоров’я, але й для життя.

Безсимптомно протікає таке захворювання як дисплазія шийки матки, яка розцінюється як передраковий стан. Часто дана патологія асоціюється з вірусом папіломи людини (ВПЛ). Жінки, які рідше, ніж раз на рік відвідують гінеколога, мають ризики раку шийки матки.

Не менш суттєвою проблемою для жінок репродуктивного віку є інфекції, які передаються статевим шляхом – такі як хламідіоз, мікоплазмоз, а також вірус гепатиту В, С, ВІЛ. Тривалий безсимптомний перебіг інфекцій призводить до безпліддя, невиношування вагітності або акушерських ускладнень.

Які симптоми можуть сигналізувати про гінекологічні проблеми, навіть якщо вони здаються зовсім неважливими ?

Жінкам слід звернутися до гінеколога, якщо вас турбують наступні симптоми:

  • Незначні періодичні болі внизу живота,
  • Мажучі кров’янисті виділення до чи після менструації, які часто сприймають за норму,
  • Відчуття незначного дискомфорту під час статевого життя,
  • Часті рецидиви молочниці,
  • Постійні надмірні виділення зі статевих шляхів, навіть без неприємного запаху чи кольору,
  • Періодичні мажучі виділення крові зі статевих шляхів у жінок які вже знаходяться в менопаузі.

Часто жінки не сприймають це як проблему і пов’язують з гігієною, стресом чи прийомом ліків з метою лікування інших не гінекологічних проблем. Також варто звернути увагу на:

  • Болючі менструації,
  • Рясні або мізерні менструації,
  • Припинення менструальної функції між 30 – 45 роками, яку часто жінки обґрунтовують спадковістю і не звертаються з цього приводу до гінеколога,
  • Відсутність першої менструації у дівчаток при досягненні 16 річного віку,
  • Ранній початок менструацій до 10 років.

Як підтримувати здоров’я жіночої репродуктивної системи та попереджати  “тихі” гінекологічні проблеми?

У підлітковому віці дівчинці рекомендовано обов’язково отримати консультацію підліткового гінеколога, яка дасть повноцінні знання дівчинці та її батькам, щодо профілактичних заходів, які запобігатимуть розвитку гінекологічних проблем в майбутньому.

В репродуктивному віці кожна жінка повинна відвідувати 1 раз на рік гінеколога з метою профілактичного огляду. Щорічні профілактичні огляди дозволяють попередити або вчасно виявити гінекологічні захворювання. В комплекс обстежень входить ультразвукова діагностика стану органів малого таза, молочних залоз, а також цитологічне дослідження шийки матки. Вище вказані обстеження, а також скарги жінки дозволять гінекологу діагностувати проблему на ранньому етапі розвитку, що матиме вплив на якість та результат лікування.

Чому важливо регулярно відвідувати гінеколога, навіть якщо немає скарг і симптомів?

Гінекологічне здоров’я жінки є запорукою її якісного життя в будь-якому віковому періоді. З правильного статевого дозрівання дівчинки розпочинається шлях до щасливого материнства. Дбайливе ставлення до свого жіночого здоров’я приносить жінці радість та задоволення від життя.

Сучасний менопаузний менеджмент сприяє високій якості життя жінки в період менопаузи та постменопаузи. Регулярне відвідування гінеколога допоможе зберегти жіноче здоров’я та збільшить шанси на вчасне виявлення та лікування будь-яких захворювань жіночої статевої системи.

Варто додати, що в “Прикарпатському центрі репродукції людини” можна пройти низку обстежень, в тому числі консультацію гінеколога.

Центр працює вже 28 років саме для того, щоб щасливих сімей було все більше. Профіль центру – це допомога у подоланні такого діагнозу, як непліддя. Маючи багаторічний досвід в цій галузі, медики центру стверджують, що непліддя – не вирок, і тут готові з цим допомогти.

Починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...