Мед Атлант

Правило золотої години: як військові медики рятують захисників на передовій

9 вересня у світі відзначають День надання першої медичної допомоги. Про її важливість в Україні особливо заговорили в час війни. Адже перша медична допомога на полі бою — це головний чинник порятунку життя пораненого.

«Існує правило золотої години! Маніпуляції, які проведені за першу годину евакуації – рятують життя військовим», – розповів МІСТУ начальник медичної служби 102-ї бригади Андрій Гаман.

Загалом бойові медики визначають  поранення трьох зон: поранення голови, порожнин (тулуба) та кінцівок.

Першу медичну допомогу на фронті надають військовослужбовці, бойові медики, або ж це самодопомога. За словами начальника медичної служби 102 бригади Андрія  Гамана, при пораненні побратима у медиків є чіткий алгоритм дій.

«Перш за все від військовослужбовця треба забрати зброю. Бо якщо від прильоту людина отримала контузію, то вона може бути дезорієнтована, може схопитися за зброю та відкрити шквальний вогонь. Далі оглядається тіло військовослужбовця. При потребі накладаються турнікети», – зазначив Андрій Гаман.

Якщо поранена черевна чи грудна порожнина тампонується рана для зупинки кровотечі. При пораненні голови накладається туга пов’язка.

«Первинна хірургічна обробка ран здійснюється хірургами на стабілізаційних пунктах. Вони розміщені близько до ліній зіткнень. Плече евакуацій  до пунктів складає не більше 15 хвилин», – зазначив медик.

На стабілізаційному пункті надається кваліфікована лікарська допомога. В таких пунктах є лікарі, хірурги, середній медичний персонал. Всі вони працюють як єдиний злагоджений організм.

Що в аптечці військовослужбовця?

Кожен військовослужбовець забезпечений аптечкою натівського зразка та має по 2-3 турнікети.

Основними складовими аптечки є перев’язувальний матеріал, кровоспинні засоби, знеболювальні, інклюзивні пов’язки.

Часто трапляються випадки, коли медичну допомогу не можливо надати на полі бою, тоді військовослужбовця евакуюють до санітарного екіпажу.

«2-3 хвилини бойовий медик з військовослужбовцями евакуюють пораненого до точки передачі, де їх чекає санітарний автомобіль. До 10 хвилин ця машина «долітає» до стабілізаційного пункту де напоготові бригада», – розповів бойовий медик.

Як діяти, якщо опинилися під завалами?

Росіяни атакують військових в бліндажах, підвалах, укриттях. Воїни можуть опинитись під завалами. Найголовніше в такому випадку, видавати голосні звуки.

«В нас було два таких випадки. В травні прилетіло в бліндаж і хлопців просто не встигли відкопати. 9 червня прилетіло в одну з лікарень, де базувався наш стабілізаційний пункт. Одного із воїнів просто засипало. Ми вчасно його почули, відкопали і врятували йому життя. Головне старатися видавати голосні звуки, щоб тебе хтось почув і почав відкопувати», – каже начальник медичної служби 102 бригади.

За словами медика на фронті не вистачає спеціалістів.

“Ми відчуваємо “кадровий голод” – дуже бракує спеціалістів. Оскільки, багато пацієнтів, нам дуже часто просто не вистачає рук. Коли працюєш цілодобово кілька днів поспіль, то трохи важко стає. Тож запрошуємо в нашу команду”, – додав він.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...