Мед Атлант

В Івано-Франківській громаді зібрали перший урожай гречки. ФОТО

Перший врожай гречки у Івано-Франківській громаді. У селі Братківці нашої громади комунальне підприємство «Франківськ-Агро» вже зібрало гречку, яку висіяли на цьому полі вперше. Жнива у розпалі, комбайнер, трактористи та аграрії «Франківськ-Агро» цього року посадили одразу 3 культури: сою, соняшник та гречку. Останню засіяли в Радчі та Братківцях.

«Наступного року планують розширити площі в селі Братківці. Гречку сіяли як страхову культуру. Опади затягнулися, а землю треба було готувати до обробітку. Гречка швидко дозріває, період вегетації невеликий відносно інших базових культур, тому ми її ще вспіли посіяти і успішно збираємо»,  – розповідає в.о. директора КП «Франківськ-Агро» Дмитро Сергенюк.

Ідея обробітку землі у Братківцях місцеві мешканці підтримують. Головне, каже староста села, щоби поля не стояли пусткою і не були занедбаними. Земля завжди хоче обробітку.

«Земля не стоїть, земля працює на благо нашого села, на благо нашої громади. І дякую Богові, що маємо таку можливість працювати. Працюємо із землями, які є в людей, які в оренді і так все буде оброблятися, маленькими кроками, щоби в нас не поширювався ніякий борщівник, ніякі шкідливі рослини для людей», – розповідає староста села Братківці Назарій Рибак.

Порівняно із минулим роком, цього року місто збільшило посівних площ майже утричі. Вперше висадили соняшник на ділянках площею 56 гектарів, гречку – на 26-ти гектарах, і майже 100 гектарів сої. Усе це засіяли у Радчі, Добровлянах, Братківцях та Тисменичанах. Наступного року землі планують також розширювати.

«Цього року збільшили кількість посівних площ, наступного року ще буде більше. І будуть парники вже під кінець року комунальні. Наше завдання сьогодні – обробляти 500 гектарів землі в нашій територіальній громаді. Давати кошти людям, які мають паї, що дуже важливо, щоби люди були впевнені, що їх не надурять. І що вони отримають свої кошти з паю свого батька, свого діда. Це надзвичайно важливо, але найважливіше – це безпека. Безпека нашої країни. На жаль, багато сьогодні територій ще окуповані, і дуже важливо, щоби був урожай», – впевнений Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Гречку в Братківцях засіяли на землях площею 8 гектарів. Ще 15 гектарів гречки – у селі Радча. Франківські аграрії обрали один з кращих сортів – «Софія». Із зібраного урожаю гречки планують забрати вологу та сміття, а далі або зроблять крупу або залишать на підприємстві для насіння на наступний рік.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...