Мед Атлант

Як ембріологи створюють нове життя і чому це важливо в часи війни

Професія ембріолога – надзвичайно важлива галузь медицини, яка дозволяє буквально “створювати дітей” в лабораторії.

Ембріологи допомагають чоловікам та жінкам, в яких виникли труднощі з народженням дитини, стати батьками. Як створюється нове життя та чому репродуктивні технології важливі під час війни МІСТУ розповіла ембріолог та біолог Юлія Дубницька.

— Яким чином Ваша професія впливає на розвиток нового життя?

— З кожним роком у світі збільшується кількість подружніх пар, які мають проблеми при зачатті дитини. Але, на щастя, завдяки розвитку науки зараз є можливість допомогти абсолютно кожній, з цих пар. Пацієнти звертаються в клініку, яка спеціалізується на лікуванні непліддя, проходять обстеження, контактують з лікарем, обирають методику та план стимуляції, проходять індукцію суперовуляції, і в день “X” (коли настає час трансвагінальної пункції фолікулів) знайомляться з нами – ембріологами. Ембріолог готує статеві клітини до запліднення, безпосередньо запліднення, слідкує за культивуванням ембріонів, проводить вітрифікацію (заморожування) та розморожування ембріонів, проводить ембріотрансфер ембріонів в порожнину матки, за потреби проводить біопсію трофектодерми, для подальшого генетичного аналізу, та виконує іншу, додаткову роботу.

— Звідки беруться донорські матеріали, та як вони зберігаються?

— У нас є договір про співпрацю з сертифікованою компанією, згідно з яким ми отримуємо сертифікований з національними стандартами донаційний матеріал. Ми створюємо оптимальні умови для зберігання, включаючи правильну температуру та контроль вологості. Зберігається донаційний матеріал у спеціальних контейнерах – посудинах Дьюара, які заповнені рідким азотом, при температурі -196 градусів Цельсія.

— Які технології та методи Ви використовуєте для створення нового життя?

Допоміжні репродуктивні технології – сучасні методи лікування безпліддя, за яких маніпуляції з репродуктивними клітинами здійснюються в умовах in vitro. Ці методи дозволяють отримати здорову вагітність та стати батьками для багатьох пар. До методів ДРТ відносяться: контрольована стимуляція яйників, екстракорпоральне запліднення, ІCSІ, IVF, кріозаморожування та зберігання клітин, допоміжний лазерний хетчинг, програми з донацією ооцитів та сперматозоїдів.

— Чому репродуктивні технології важливі під час війни?

— Україна — країна з багатою історією та культурою, наш народ завжди був пишною мозаїкою різноманітних етнічних груп. З початком війни в Україні чоловіки репродуктивного віку стали на захист нашої держави. Під час військових дій вони можуть зіткнутися з переохолодженням, перегрівом, з травмами, стресовими ситуаціями, які згубно впливають на репродуктивну систему. Саме тому, в багатьох репродуктивних клініках України було запроваджена програма підтримки військовослужбовців, яка полягає у безоплатному заморожуванні та зберіганні їхнього біологічного матеріалу. Заморожений еякулят надалі можна буде використати з метою запліднення.

— Як Ви взаємодієте з майбутніми батьками або пацієнтами?

Ми контактуємо з пацієнтами в стінах нашого закладу, ми контактуємо з ними за допомогою мобільного телефону, в нас немає чітко поставлених часових меж, коли пацієнт може написати повідомлення чи зателефонувати, тому, наші пацієнти отримують відповіді на дзвінки й запитання 24/7. Ми, своєю чергою, також телефонуємо пацієнтам, щоб дізнатися як у них справи, адже за час, який ми разом працюємо, кожна пара стає по-особливому близькою.

— Як Ви допомагаєте пацієнтам з різними видами репродуктивних проблем?

— У нас індивідуальний підхід до кожного пацієнта, та кожної ситуації зокрема. Кожен вид непліддя вимагає того методу лікування, який підходить йому. Саме тому ми уважно вивчаємо історію хвороби, та обираємо ту методику, за допомогою якої досягнемо бажаного результату.

— Як Ви оціните рівень української ембріології?

— Україна – одна з перших країн у світі за рівнем розвитку ембріології. Деякі європейські клініки значно відстають від нас. Це пов’язано з законодавчими обмеженнями в репродуктивній медицині. У ембріологів з України дуже багато досвіду, саме тому, з початком війни вони з легкістю змогли влаштуватися на роботу в репродуктивні клініки по всьому світу.


Спеціалісти Прикарпатського центру репродукції людини готові допомогти вам з проблемами безпліддя, провести комплексне обстеження та визначити його причини. Вони нададуть професійну консультацію і підкажуть оптимальний шлях лікування для вашого випадку.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...