Мед Атлант

Клімакс у 35 років: Лікар-гінеколог ЦМКЛ розповіла про випадки та назвала методи профілактики

Передчасна менопауза: клімакс сьогодні діагностують навіть у жінок в 35 років. Все це через тотальний хронічний стрес, говорить лікар-гінеколог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Леся Ілюк.

«На жаль, дедалі більше жінок звертаються у віці до 45 років із скаргами на порушення менструального циклу або його відсутність. Часто скаржаться на безсоння, депресії, порушення пам’яті, які і є першими симптомами розладів в репродуктивній системі», – каже лікар.

Місячні – індикатор жіночого здоров’я, а тому саме розлади в менструальному циклі мають насторожувати жінку щодо передчасної менопаузи. Якщо у вас змінилась тривалість циклу, періодичність, обсяг виділень і, можливо, з’явились передменструальні та постменструальні виділення, слід негайно звернутись до лікаря-гінеколога.
Леся Ілюк відзначає, що ранній клімакс можна зупинити за допомогою замісної гормональної терапії.

«Це добрий інструмент для того, щоб жінці продовжити якісне репродуктивне життя», – говорить гінеколог.
Тому лікар радить своїм пацієнтам не боятися гормональної терапії: «Її варто сприймати як допоміжний інструмент і лікування вашого стану. Саме відсутність вчасної гормональної терапії призводить до порушення гормонального фону. Звичайно, не всім пацієнтам вона підходитиме. Це серйозне призначення, для якого потрібно пройти повний спектр обстежень», – відзначає Леся Ілюк.

Найзначиміші протипокази до гормональної терапії – рак молочної залози чи ендометрію, інфаркт, інсульт та тромбоемболії.
Однак, замісна гормональна терапія показана якраз в тому випадку, коли в жінки наступила рання менопауза.
Леся Ілюк називає також симптоми, які свідчать, що в жіночій сфері щось не так – підвищена пітливість, поява припливів вночі, невмотивована депресія, втома.

«У жінок може знижуватись лібідо чи підвищуватись маса тіла, виникає тахікардія, психо-емоційна лабільність. Ще одна ознака – дискомфорт у м’язах та суглобах. Спектр симптомів дуже різний. У когось всі можуть бути наявні, а в когось деякі», – говорить лікар.

В умовах війни і стресу Леся Ілюк радить пацієнткам вести здоровий та фізично активний спосіб життя (аеробіка, пілатес і навіть масаж позитивно впливають на фізичний та психо-емоційний стан).
Важливо також слідкувати за рівнем вітамінів (зокрема, D i рівень кальцію).
Для запису на консультацію/обстеження до лікаря-гінеколога Лесі Ілюк телефонуйте у контакт-центр консультативної поліклініки ЦМКЛ:
+380951031030; +380670999111

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...