Мед Атлант

Як вага впливає на гормональне здоров’я жінки

Вага має важливе вплив на гормональне здоров’я жінки. Надлишкова вага або недостатня маса тіла можуть спричинити порушення гормонального балансу.

Чому важливо слідкувати за своїм тілом та дотримуватися здорового способу життя, аби уникнути гормональних проблем МІСТУ розповіла акушер-гінеколог, лікар І категорії, кандидат медичних наук Наталія Литвин.

Як вага впливає на менструальний цикл і регулярність місячних у жінок? Чи правда, що маса тіла різна протягом менструального циклу?

— Відповідаючи на дане запитання хочу сказати, що як надмірна вага, так і недостатність маси тіла у жінок негативно впливають на їх менструальний цикл, що проявляється нерегулярними місячними, інколи спостерігаються значні затримки менструації. Жінки з ожирінням входять в групу ризику по патології ендометрію, а це може бути гіперплазія ендометрію, а також рак ендометрію, вони відмічають надмірні, міжменструальні або нерегулярні менструальні кровотечі.  А також головною небезпекою патології ендометрію, також може бути малосимптомний перебіг, що відтерміновує візит пацієнтки до лікаря.

Під час менструального циклу може спостерігатись незначне коливання ваги, особливо у другу фазу циклу, коли на фоні прогестерону може відмічатись незначна затримка рідини в організмі, це є фізіологічним явищем в організмі жінки.

Які гормональні зміни спостерігаються у жінок з надмірною вагою або ожирінням, і як це може впливати на їхню репродуктивну функцію?

— Варто зазначити, що поширеність надмірної ваги та ожиріння серед дорослого населення в Україні складає близько 59 %,  25 % людей  живуть з ожирінням.

Жирова тканина є важливим ендокринним органом, що бере участь у  процесах синтезу, накопичення та метаболізму гормонів в тому числі гормонів репродуктивної системи. А саме це стосується таких станів як синдром полікістозних яєчників, безпліддя, невиношування вагітності, гіперпластичних процесів ендометрію.

Якщо раніше ожиріння вважалось косметологічною проблемою, то зараз згідно з визначенням Американської спілки репродуктивної медицини ожиріння є захворюванням, яке характеризується надмірним вмістом жиру в організмі та підвищує ймовірність розвитку низки поширених патологічних станів, включаючи цукровий діабет 2 типу, дисліпідемію, артеріальну гіпертензію, ішемічну хворобу серця, жовчекам’яну хворобу, рак ендометрію та постменопаузальний рак грудей, інсульт, остеоартрит та безпліддя. Частота ановуляторного безпліддя більше ніж удвічі імовірніша у жінок з ожирінням порівняно з контрольною групою з нормальними показниками індексу маси тіла. Навіть у жінок з овуляцією ожиріння пригнічує природну фертильність і подовжує час до зачаття.

У пацієнток з надмірною масою тіла, яким проводиться екстракорпоральне запліднення, спостерігається збільшена потреба в гонадотропінах під час самої стимуляції, більша частота зникнення циклів, зниження пікових рівнів естрадіолу та зменшення кількості та якості отриманих ооцитів, що своєю чергою зменшує показники частоти виникнення вагітності у даної категорії пацієнток.

Яким чином зміна ваги може впливати на рівень гормонів? 

— Надмірна вага та ожиріння створює гормональне середовище, яке включає інсулінорезистентність, гіперінсулінемію, низький рівень глобуліну, що зв’язує статеві гормони, підвищений рівень андрогенів, збільшення вільного інсуліноподібного фактору росту 1, високий рівень лептину. Комбінований ефект цих змін викликає дисфункцію гіпоталамуса, порушену секрецію гонадотропінів, зниження фолікулогенезу та зниження прогестерону у лютеїновій фазі. Дані процеси негативно впливають на загальний стан жінки.

Які проблеми з гормонами можуть виникнути внаслідок стресу або розладами харчової поведінки, і як це може впливати на цикл місячних?

— Стрес чинить негативний вплив на жіночу репродуктивну систему, сприяє підвищенню рівня вільних радикалів та руйнування мітохондрій, виснажує кортизол наднирників, підвищує рівень пролактину та ін. Своєю чергою це призводить до метаболічних розладів.

Стрес впливає на харчову поведінку жіночого організму у 10 разів частіше, ніж на чоловічий. Багато жінок або «заїдають стрес» або зовсім перестають їсти. Організм спрямовує всі свої сили на те, щоб забезпечити життєво важливі функції енергією під час стресу. Найшвидше енергетичне паливо – це глюкоза. Для того, щоб її було достатньо, організм змушує нас їсти, він дає команду: «Нам потрібна енергія, щоб пережити стрес». Тому ми починаємо їсти, і найчастіше їмо борошняне, солодке, ті продукти, які дають швидку енергію, але потім акумулюють енергію у вигляді жиру.

На тлі порушень правил харчування та щоденної гігієни закономірно виникають зміни в мікрофлорі, що призводять до виникнення синдрому подразненого кишківника, порушень біоценозу піхви.

Як вага може впливати на гормональне здоров’я жінок під час періоду вагітності й після пологів?

— Частота втрат вагітності до 24 тижня збільшується залежно від індексу маси тіла. Жінкам з ожирінням, які використовують донорські яйцеклітини, варто знати що їм буде важче народити. У них підвищений пренатальний ризик розвитку діабету та прееклампсії (артеріальна гіпертензія у вагітних жінок, – прим. ред.), також у них підвищуються ризики під час пологів, такі як тривалий перший період пологів, менший успіх у разі вагінальних пологів після кесаревого розтину, підвищення частоти інструментальних пологів, дистоції плечиків та кесаревого розтину.

Як зберегти гормональне здоров’я у жінок?

— Я завжди розповідаю своїм пацієнткам, що їхня любов до себе починається з моменту першого відвідування гінеколога, коли жінка починає турбуватись про власне здоров’я. Тому моя порада така – любіть себе! Любов до себе є запорукою збереження гормонального здоров’я жінок.


Нагадаємо, що спеціалісти Прикарпатського центру репродукції людини готові допомогти вам з проблемами безпліддя та надати консультацію з будь-якого спектру гінекологічних питань. Вони підкажуть оптимальний шлях лікування для вашого випадку.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. Вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...