Мед Атлант

Франківські лікарі розробили протез для військового за технологією 3D-друку

В Івано-Франківську медик та інженер 3D-друку Антон Шелест розробив протез для військовослужбовця. Це — його перший досвід у сфері протезування. Раніше інженер працював над виготовленням навчальних муляжів для лікарів та медичної навігації.

Про роботу над протезом і співпрацю з військовим Антон Шелест розповів кореспондентці Суспільного.

Антон Шелест розробив протез для військового за технологією 3D-друку

Антон Шелест розробив зовнішній опорний протез для військовослужбовця, який проходить лікування та реабілітацію в Івано-Франківську. Над протезом чоловік працює разом із завідувачем кафедри травматології та ортопедії невідкладної військової хірургії Івано-Франківського національного медичного університету Вадимом Сулимою.

В Івано-Франківську створюють протези за технологією 3D-друку

“Ми зараз співпрацюємо з пацієнтом, в якого немає пів долоні. Є тільки один великий палець. Якраз учора ми були в лікарні й приміряли йому перший варіант протеза, чи все підходить. Це буде накладка на руку з механізмом, який дозволить військовому користуватися милицями чи ходунками, щоб проходити реабілітацію”, — пояснює Антон Шелест.

Він розповідає, що зацікавився використанням 3D-друку в хірургії у студентські роки. А у 2022 році разом із двома друзями-айтівцями створив 3D-ферму.

Вадим Сулима допоміг розробили протез для військового за технологією 3D-друку

Наразі тут є 25 3D-принтерів, які працюють за різними технологіями. На устаткуванні друкують деталі інженерно-технічного спрямування, художні вироби, а також навчальні муляжі для лікарів та медичну навігацію.

На один зі своїх медичних винаходів інженери оформили авторське право, на інший — наразі розробляють. Одним із перших виробів, який створили Антон Шелест і Вадим Сулима, була 3D-модель для фіксації руки пацієнта. Її інженери розробили два роки тому.

Антон Шелест говорить, що мріє налагодити виготовлення медичних ендопротезів в західних областях України.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...