Мед Атлант

На Івано-Франківщині 1 100 безробітних залучили до суспільно корисних робіт

Про це у коментарі Суспільному повідомив директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк.

За його словами, найбільше угод на виконання суспільно корисних робіт уклали в Івано-Франківській, Косівській, Верховинській, Надвірнянській та Коломийській філіях центру.

“Види робіт різні: розбір завалів, розчищення залізничних колій, будівництво і ремонт захисних споруд цивільного захисту, підтримання у належному стані наших укриттів, надання допомоги населенню, передусім — людям з інвалідністю, людям похилого віку, дітям, переселенцям, які потребують догляду. Найбільш поширений вид суспільно корисних робіт у нашій області — виготовлення маскувальних сіток”, — розповів Василь Цимбалюк.

Десятеро безробітних упродовж трьох місяців допомагають представникам громадської організації “Гуцульські волонтери” у Косові. П’ятеро з них плетуть сітки на базі організації, інші — виготовляють сухі супи для ЗСУ, працюючи з волонтерами у місцевому центрі дитячої творчості.

“Спочатку вони не дуже хотіли працювати. Але потім зрозуміли, що це потрібно. Побачили, як приходять військові, беруть сітки, починають обіймати тих, хто їх робив. До того ж — публічність. Ми є досить популярними у соціальних мережах. Люди пишуть під багатьма нашими відео: “Хай Бог вам дасть здоров’я за те, що допомагаєте військовим!” Після цього всі розуміють, що вони — у команді, у великій волонтерській родині”, — говорить керівниця “Гуцульських волонтерів” Юлія Таринська.

За свою роботу кожен, кого залучають до суспільно корисних робіт, отримує винагороду в розмірі мінімальної зарплати. Зараз це — 6 700 грн. Всі безробітні, які працюють із “Гуцульськими волонтерами”, відмовилися від заробленого, каже Юлія Таринська. Гроші віддають на виробництво сітки.

“Ми раніше самі плели основу сітки з фільтрів для води. Вирізали клаптики тканини з одягу. Тепер купуємо дорогу тканину, хорошу, міцну основу. Завдяки цьому працюємо швидше, можемо зробити більше сіток для військових. Всі, кого ми залучили до суспільно корисних робіт, кажуть, що не братимуть грошей, бо вважають, що важливіше — забезпечити захист військовим”, — розказує Юлія Таринська.

Гроші залученим до суспільно корисних робіт виплачують із Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. З березня 2023 року на Прикарпатті виплатили 6 млн грн.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...