Мед Атлант

Контроль діабету: лікар-ендокринолог ЦМКЛ розповіла, за якими показниками здоров’я потрібно слідкувати

Найпоширенішим захворюванням ендокринної системи є цукровий діабет. Його ще називають неінфекційною пандемією, через велику кількість хворих у світі. Діабет – це хронічне, системне, прогресуюче захворювання, схильність до якого передається генетично. Цукровий діабет впливає на ввесь організм в цілому.

Лікар-ендокринолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Людмила Білик називає компоненти контролю при цьому захворюванні:

– Рівень глюкози крові (вимірюємо кожного дня глюкометром або шляхом використання пристрою для по стійного моніторингу глюкози)

– Глікований гемоглобін – це середній рівень глюкози крові.

«Його слід контролювати 1 раз на три місяці. Або, якщо цукровий діабет компенсований, тобто немає стрибків цукру, то 1 раз на півроку», – говорить ендокринолог Людмила Білик.

– Контроль маси тіла. Оскільки від ваги залежить рівень глюкози крові, медикаментозна терапія і дозування інсуліну. Цукровий діабет передусім впливає на серцево-судинну систему, очі та нирки. Тому обов’язково беремо під контроль:

  •  Рівень артеріального тиску.

«Ідеально вимірювати АТ три рази на день, для тих у кого є ризики його підйому або за рекомендацією лікаря. Якщо цифри не перевищують норму (120/80), то одного разу на день буде достатньо», – каже лікар.

  • Функцію нирок потрібно перевіряти, вимірявши показники сечовини, креатиніну та визначення рівня мікроальбуміну в сечі, адже це рання діагностика хронічної хвороби нирок. Це потрібно робити 1 раз в шість місяців.
  • Очі. Консультація офтальмолога є обов’язковою 1 раз на рік із дослідженням очного дна.

Отож, слідкуйте за своїми показниками здоров’я вчасно, бережіть себе та своїх близьких. У консультативній поліклініці ЦМКЛ маєте можливість пройти всі обстеження та консультації лікарів щодо цукрового діабету. Для цього телефонуйте у наш контакт-центр: +380951031030 +380670999111

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...