Мед Атлант

Що варто знати, щоб завезти гуманітарну допомогу в Україну з 1 грудня?

З 1 грудня для благодійних організацій, які працюють з гуманітарною допомогою, змінюються правила роботи. Мінсоцполітики заявляє, що це необхідно, аби боротися із “схемами” та убезпечити самі фонди від проблем.

Всі організації, які завозять гуманітарку, повинні бути в Реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та мати номер в цьому Реєстрі. Це було і є передбачено чинним законом. Раніше в Реєстр вносили за рішенням Робочої групи при Мінсоцполітики. З 1 грудня в Реєстр потрапляють після реєстрації за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на сайті https://human-help.ioc.gov.ua/.

Зареєструватись може керівник або уповноважена особа такої організації. Якщо у вас є питання щодо реєстрації, для зв’язку доступні контакт центр ДП “ІОЦ Мінсоцполітики України” за номером (044)-494-19-10 та Telegram-чат – https://t.me/+DMro2EEWOGplOTZi
Якщо організації немає в Реєстрі, то на ввезення гуманітарної допомоги вона не має законних підстав. Також якщо в Реєстр намагається зайти не уповноважена особа організації, то система, звісно, їй повідомить про помилку.
Реєструватись треба лише один раз, після цього номер з Реєстру варто вказувати у всіх деклараціях, якщо обираєте “паперовий” варіант завезення гуманітарної допомоги. Якщо формуєте декларацію онлайн за допомогою Автоматизованої системи – все підтягнеться автоматично. На митниці в такому разі варто буде назвати лише номер вантажу.
Для тих, хто користується “паперовим” варіантом ввезення гуманітарки, варто звернути уваги на форму декларації, яку використовують. Необхідно використовувати оновленому форму https://www.msp.gov.ua/news/23271.html. Вона така ж як і в цифровому механізмі.
Незалежно від обраного способу завезення гуманітарки, до 31 березня наступного року всі отримувачі повинні будуть подати звіт у систему про цільове використання гуманітарної допомоги, яку завезли з 1 грудня.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...