Мед Атлант

Завмерла вагітність: причини та перші ознаки

Завмерла вагітність – зупинка розвитку ембріона та його загибель. Завмирання, як правило, відбувається у першому триместрі та до 28 тижня вагітності.

Чому виникає така рідкісна патологія та чи можливо її вилікувати МІСТУ розповіла лікар акушер – гінеколог, репродуктолог вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук Ірина Гнип.

Чому вагітність завмирає?

Вагітність завмирає внаслідок наступних причин:

  • Анембріонія – відсутність ембріона в плідному яйці;
  • Хромосомні аномалії плоду;
  • Інфекційні захворювання, такі як: герпес, цитомегаловірус, хламідіоз, мікоплазмоз, грип, COVID19;
  • Порушення гормонального фону в жіночому організмі, внаслідок дисфункції яєчників, патології щитоподібної залози та інших захворювань ендокринної системи;
  • Резус-конфлікт – вагітність резус-позитивним плодом у резус негативної матері;
  • Антифосфоліпідний синдром. Спадкова тромбофілія. В даних випадках через порушення кровопостачання плід не отримує потрібних для розвитку речовин;
  • Алкогольна та наркотична залежність, куріння;
  • Прийом ліків які мають тератогенний ефект;
  • Шкідливі умови праці, які передбачають контакт з хімічними речовинами;
  • Проживання в екологічно несприятливих зонах.

Як проявляється завмерла вагітність?

В першому триместрі вагітності (до 12 тижня) та в другому триместрі вагітності (з 13 по 26 тиждень) проявами завмирання плоду є незначний біль внизу живота та мажучі кров’янисті виділення, а також припинення симптомів токсикозу, якщо такий мав місце. З 20 тижня вагітності кожна жінка повинна відчувати рухи плода, зникнення яких має насторожити щодо ймовірності загибелі плода.

В третьому триместрі вагітності (з 27 по 41 тиждень) симптомами внутрішньоутробної смерті плода є припинення росту матки, біль внизу живота, зникнення рухів плода, а також може спостерігатися в’ялість молочних залоз.

Як діагностують завмерлу вагітність ?

Основним методом діагностики завмерлої вагітності є ультразвукова діагностика. На УЗД візуалізується плідне яйце з ембріоном. Відсутність серцебиття з 6 тижнів вагітності є ознакою завмирання. Якщо плід в порожнині матки загинув раніше, то ембріон не візуалізується, а плідне яйце має деформовану форму. У випадку анембріонії в плідному яйці немає ембріона, а розмір плідного яйця не відповідає терміну вагітності. У II-III триместрі ознаками завмирання вагітності є відсутність серцебиття у плода.

Як лікують завмерлу вагітність в Прикарпатському центрі репродукції людини?

Допомогу при завмерлій вагітності до 12 тижня жінки можуть отримати в Прикарпатському центрі репродукції людини.

До 9 тижня вагітності завмерлу вагітність можна перервати медикаментозним методом. Даний метод є атравматичним. Відбувається шляхом прийому спеціальних медикаментозних препаратів, дія яких спрямована на відшарування та вигнання плідного яйця з порожнини матки. Процес медикаментозного переривання вагітності контролюється спостереженням лікаря та проведенням УЗД в динаміці з метою контролю якості цієї методики.

Пізніше 9 тижня завмерлої вагітності, лікування проводять інструментальним методом шляхом вишкрібання порожнини матки. Такий метод можна поєднати з проведенням гістероскопії для візуалізації порожнини матки з метою запобігання таким ускладненням як травма матки, залишки плідного яйця.

Якщо у жінки є звичне невиношування (2 і більше завмерлих вагітності чи повних викиднів), елементи абортного матеріалу відправляють на цитогенетичний аналіз. Такий аналіз полягає у визначені каріотипу ворсин хоріона, і дає можливість виявити хромосомні аномалії плода. Виявлення хромосомних аномалій у матеріалі завмерлих вагітностей дозволяє визначити не тільки причину зупинки розвитку вагітності, але й оцінити репродуктивні ризики та спланувати майбутню вагітність.

Як відновитися після завмерлої вагітності?

Після завмерлої вагітності рекомендовано:

  • Контрацепція впродовж 3 менструальних циклів;
  • Прийом вітамінних комплексів;
  • Фізичний та психоемоційний спокій;
  • Нормалізація фізичної активності;
  • Відмова від куріння, кави та спиртних напоїв;
  • Раціональне харчування.

В Прикарпатському центрі репродукції людини пацієнти можуть отримати весь спектр діагностичних заходів для встановлення причини завмирання вагітності, а також звичного невиношування. Також в закладі можна отримати медико-генетичне консультування, яке є невід’ємною частиною ведення пацієнтів з завмерлою вагітністю.

У центрі подружні пари, які лікують безпліддя шляхом застосування допоміжних репродуктивних технологій, у яких існують ризики вагітності з хромосомною аномалією, мають можливість провести обстеження ембріона на передімплантаційному етапі. Дана методика дозволяє попередити втрату вагітності й збільшує шанси на виношування та народження здорової дитини.

Прикарпатський центр репродукції людини є високоспеціалізованим закладом, в якому кожна жінка може отримати кваліфіковану допомогу у лікуванні безпліддя та звичного невиношування.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...