Мед Атлант

Зріле материнство: переваги та виклики вагітності у 40+

У всьому світі спостерігається тенденція, згідно з якою жінки відкладають народження дітей до віку 30-35 років, а в деяких випадках і до 40 років та більше.

Чому жінки так пізно наважуються на дитину та які особливості й ризики чекають на вагітних в такому віці МІСТУ розповіла акушер-гінеколог, лікар першої категорії, кандидат медичних наук Наталія Литвин.

Вагітність в 40 і після

За даними Центру медичної статистики МОЗ України, рівень народжуваності у жінок 30-34 років вищий, ніж у жінок віком 25-29 років. В Україні 13% дітей народжуються у матерів віком старше 40 років.

“Численні причини лежать в основі збільшення частоти вагітностей та пологів у жінок у віці 35–45 років. Демографічні дані показують збільшення популяції жінок даного віку, під впливом еволюції соціальних і культурних змін, у тому числі доступ до освіти та медицини, вищого рівня розлучень, спільного життя до шлюбу, та інші. Жінки з вищим соціально-економічним статусом і вищим рівнем освіти, як правило, відкладають материнство. Освіта матері є одним з найвагоміших показників щодо використання контрацепції, причому жінки з вищою освітою зазвичай мають низький рівень перших пологів у віці 20+ років і вищий рівень народжуваності у віці 30+ років”, – пояснює Наталія Литвин.

Варто зазначити, що досягнення медицини надали жінкам кращі варіанти контрацепції та більш доступне лікування безпліддя, а також соціально-економічний статус впливає на доступ до допоміжних репродуктивних технологій і їх використання.

Серед інших причин відкладення материнства є бажання жінок будувати успішну кар’єру, певні види праці можуть обмежувати жінок в догляді за дітьми, низький рівень соціальної допомоги від держави, що є значними факторами відкладеного материнства.

Які шанси завагітніти в 40 років?

“Якщо ми говоримо про природну фертильність, а це здатність до запліднення, яка складає 17-20 % на менструальний цикл у жінок молодого репродуктивного віку, то для жінок 40+ років, він, на жаль, є набагато нижчим, що насамперед пов’язано із зниженням якості яйцеклітини, що надалі впливає на рівень анеуплоїдії ембріонів (неправильний хромосомний набір), який може досягати 80 %, напротивагу 30-40 % у віці до 30 років. Варто зауважити, що крім зниження репродуктивного потенціалу, ця категорія жінок має певний багаж соматичних та гінекологічних коморбідних станів, що теж вливає на наступлення та перебіг вагітності”, – додає акушер-гінеколог Наталія Литвин.

Небезпеки й переваги вагітності після 40 років

Вагітність у жінок 40+ належить до вагітностей з груп ризику, у зв’язку з тим, що жінки можуть мати хронічні соматичні захворювання, а також набувають певний перелік гінекологічних захворювань, таких як міома матки, ендометріоз та інші.

Ведення вагітних жінок у віці 40+ вимагає розуміння взаємозв’язку між віком і наявними супутніми захворюваннями. Сам по собі процес змін, які відбуваються з віком, сприяє виникненню деяких акушерських ускладнень, а інші ускладнення значною мірою пов’язані з додатковими супутніми факторами або станами (наприклад, багатоплідна вагітність, загострення хронічних захворювань).

З віком значно зростає поширеність супутніх захворювань (наприклад, хірургічних захворювань, раку, діабету, ожиріння, серцево-судинних, ниркових та аутоімунних захворювань), через що вагітні жінки віком ≥40 років піддаються високому ризику, що зростає у 2-3 рази у показниках госпіталізації, кесаревого розтину та інших ускладнень, пов’язаних з вагітністю.

“Якщо ми говоримо про ранні терміни, то варто зазначити, що у жінок старше 35 років зростає ризик позаматкових вагітностей, частота спонтанних викиднів також є набагато вищою, особливо у термінах 6-14 тижнів, і найчастіше це пов’язано із генетичними відхиленнями з боку ембріона, які залежать від якості яйцеклітини”, – зазначає лікар.

Жінки, що вперше народжують у віці 40+ мають частіше ризики загострення хронічних захворювань, мають вищий рівень гестаційного діабету, гестаційної гіпертензії та прееклампсії/еклампсії. Багатоплідна вагітність становить додатковий ризик.

Наслідки вагітності у жінок старшої вікової категорії можуть негативно вплинути на здоров’я, оскільки жінки продовжують старіти, як через зміни, спричинені вагітністю, так і через підвищений ризик ускладнень, пов’язаних з вагітністю.

“Але хочу зазначити цікавий факт, що деякі дослідження показали, що ізраїльські жінки, які народили у віці ≥45 років, мали приблизно на 40% нижчий ризик смертності порівняно з жінками, які народили до 35 років. Необхідні подальші дослідження для вивчення ризику смертності у жінок, які стали вперше мамами у віці 40+, оскільки можуть бути задіяні інші фактори, ніж репродуктивний вік”, – каже Наталія Литвин.

Післяпологова депресія є відносно поширеним, потенційно виснажливим станом, але її зв’язок з материнством у зрілому віці невивчений належним чином. Поширеність депресії серед жінок, які нещодавно народили, була значно вищою у жінок віком 40–44 роки порівняно з 30–35 роками.

“Але серед великої кількості негативних впливів, які супроводжують вагітність у жінок зрілого віку, ми відмічаємо одну важливу перевагу – це те, що вагітності для таких жінок є дуже бажаними, а отже і планованими, в таких випадках, коли жінка готується до вагітності, проходить всі обстеження та необхідні лікувальні процедури, зазвичай ці вагітності проходять сприятливо, що підтверджує факт того, що радість від очікування дитини та батьківства не має віку, і чим більш зрілий вік батьків, тим свідоміше вони підходять до цього питання”, – додає акушер-гінеколог Наталія Литвин.

До слова, спеціалісти Прикарпатського центру репродукції людини готові допомогти вам з проблемами безпліддя, провести комплексне обстеження та визначити його причини. Вони нададуть професійну консультацію і підкажуть оптимальний шлях лікування для вашого випадку.

Варто додати, що починаючи з 2005 року, в «Прикарпатському центрі репродукції людини» діє державна програма. Таким чином, першу спробу штучного запліднення вам гарантує держава. У «Прикарпатському центрі репродукції людини» вам нададуть якісну допомогу на кожному етапі Державної програми. З кожним пацієнтом тут працюють індивідуально, з урахуванням його потреб та можливостей.

За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380 68 525 2828.

м. Івано-Франківськ, вул. Чорновола 51г

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...