Мед Атлант

Понад 600 учасників з різних областей: у Франківську обирають кращий Вертеп та Маланку. ФОТО

В Університеті Короля Данила розпочалась «Битва вертепів – 2024». Журі обиратиме кращий Вертеп та Маланку.

29 фольклорних колективів з Івано-Франківщини, Львівщини, Тернопільщини та Буковини приїхали на це свято, щоб репрезентувати свою майстерність.

Призовий фонд конкурсу – 100 000 гривень. Учасники кращих фольклорних колективів зможуть навчатися у виші безоплатно.

“Вже вшосте ми проводимо такий фестиваль. Минулі роки через коронавірус й інші несприятливі події такого не було, тому ми раді відновити таку традицію. Участь беруть 29 колективів та понад 600 учасників – це 19 Вертепів і 8 Маланок. Звісно в першу чергу вони представляють свій регіон, бо у нас є учасники не лише з Прикарпаття, але й з інших областей”, – каже Іванна Бабецька, проректор соціально-виховної роботи УКД.

Поборотися за перемогу приїхав вертеп “Ми прийшли, вертеп іде – славу Богу несе” з Тисменичанського ліцею.

“Колядки у нас різні – як класичні, так і нові, з якими ми прославляємо Бога. Частина нашого сценарію класична, але ми й додаємо щось нове. Починається і закінчується вертеп темою війни, бо ми присвячуємо всі дійства Богу, аби він допоміг нам якнайшвидше завершити цю страшну війну”, – каже вчителька ліцею Вікторія Баланюк.

Приїхали й учасники з інших областей. Тетяна Федоряк з Червінців розповідає, що у своїй Маланці колектив звертає увагу на війну росії проти України.

“Ми привезли збірну Маланку з різних кутків нашої області. У нас є такі персонажі, яких немає в інших Маланках, бо ми осучаснили її, замінили козаків на військових, які будуть рятувати нашу козу і Маланку. А персонаж смерть у нас це символ російської агресії проти України”.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...