Мед Атлант

52-річний франківець з інвалідністю створює кікімори для снайперів. ФОТО

У свої 52 роки франківець Ігор Нагорняк, маючи інвалідність першої групи, знаходить свій унікальний спосіб допомогти українському війську. Його робота – створення кікімор для снайперів, яка стала невід’ємною частиною боротьби на фронті.

«Чотири штучки беру, тепер треба кольорову. Взяв і кручу. Цей шнурочок, я так зрозумів, що вони зв’язують там на сітку, яка для кікімори. Я їм складаю-складаю такі мотки, а потім зв’язую», – демонструє процес створення кікімор мешканець Івано-Франківська Ігор Нагорняк.

Щоденно Ігор скручує кольорові заготовки для маскувальних халатів, які стають частиною снаряження снайперів. Нитки він крутить відповідно до сезону, і зараз вони використовуються для створення весняних варіантів, поєднуючи їх з зеленими нитками. Робота не складна, каже чоловік, однак займає багато часу. За день може заготувати до сотні таких ниточок. А на один маскувальний халат для снайпера необхідно понад 15 тисяч скрутків.

«У мене два хлопці на війні. Пішли з першого дня. Старший то з 14-го року, полон перебув. Я не міг дивитися, хоч чим-небудь треба допомагати. Бачу, що треба допомога люба. Зовсім не тяжко, бо я тільки думаю, що хлопцям там набагато важче. Я не знаю, може, комусь так не є, але коли рідні на фронті, то про якусь тяжкість навіть не можеш собі думати. Тут сидиш в теплі, на голову нічого не падає і не стріляє», – розповідає мешканець Івано-Франківська Ігор Нагорняк.

Дякує і дуже пишається батьком молодший син пана Ігоря – Павло. Військовий 78 окремого батальйону 102 бригади розповідає, ще від 2014-го тато завжди допомагав війську. Консервація, смаколики та багато м’яса заготовлювали та відправляли хлопцям на передову. Кожний день без вихідних, каже захисник, його тато працює на перемогу.

«Батько мій з 2014-го починав допомагати, оскільки брат мій старший теж воював, був у складі батальйону «Донбас». І на такі великі свята як Великдень чи Різдво ми замовляли м’ясо, їхали коптили його чи там кров’янку, вареники ліпили, це все заливали смальцем і у відрах передавали братові і його побратимам. Ну а вже з повномасштабки батько почав займатись крутінням ниток для кікімор. І впринципі кожного дня, коли приходжу, батько сидить і крутить ці нитки», – каже заступник начальника штабу з мобілізаційної роботи 78 окремого батальйону 102 бригади ТрО Павло Нагорняк.

Прийшов у гості, щоби особисто привітати та подякувати волонтеру міський голова Руслан Марцінків. Каже, такі люди, особливо заслуговують на повагу.

«Хтось воює, а хтось, хто не може воювати, той повинен допомагати. І тому дуже важливо, що сьогодні франківці активно включаються. Хтось колядує, а потім за ці гроші купляє дрон, хтось приходить в школи, або в інші заклади, де можна поплести сітки, поплести кікімори, а хтось, хто з різних причин не може бути фізично активним, в себе в хаті просто робить ті роботи, які очевидно не можуть зробити інші. Маючи час, допомагає сьогодні нашому війську. Бо насправді і кікімор, і сіток потрібно дуже багато сьогодні», – каже Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

 

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...