Мед Атлант

У селах Франківщини “Доступні ліки” отримують лише 16% мешканців

На Прикарпатті протягом минулого року було виписано 529 тисяч електронних рецептів на «Доступні ліки». За погашеними рецептами аптеки області отримали майже 117 млн грн від НСЗУ.

Станом на середину січня в Івано-Франківській області 619 аптек є учасницями програми. Середня відстань від місця надання первинної медичної допомоги до найближчої аптеки – учасниці програми «Доступні ліки» на Прикарпатті є нижчою за середні показники по країні.

«Важливо, щоб кожен українець, який потребує ліків за програмою реімбурсації, знав про таку можливість та міг отримати ліки недалеко від дому. У 2023 року мешканцями Прикарпаття погашено 446 тисяч е-рецептів із 529-ти тисяч виписаних, тобто 84%. Це середній показник серед усіх областей, та це означає, що 16% рецептів залишились непогашенимия, зазначає Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Наразі за програмою реімбурсації «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

  • серцево-судинних захворювань;
  • діабету 2-го типу;
  • цукрового та нецукрового діабету:
  • бронхіальної астми;
  • eninencii;
  • розладів психіки та поведінки;
  • хронічного обструктивного захворювання легенів;
  • хвороби Паркінсона,
  • Імуносупресивні препарати.

У серпні 2023 року список поповнили знеболювальні для паліативних хворих. 3 жовтня додані тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові.

«Попри воєнний стан, програма реімбурсації продовжує розширюватись. Загалом у переліку наразі понад 500 найменувань препаратів. Ми готові забезпечити потреби всіх українців, яким необхідні ліки», – зазначила Голова НСЗУ Наталія Гусак.

Різниця між рівнем погашення рецептів у міській та сільській місцевості разюча. Дані свідчать, що велика кількість жителів сіл їздять у аптеки до більших міст за ліками, а частина мешканців не отримує ліки взагалі. Так, у містах Прикарпаття було погашено більше рецептів, ніж виписано 115%. У селищах міського типу рівень погашення 96%. У той же час, у селах області погашено всього 16% рецептів. Тобто зі 145-ти тисяч виписаних електронних рецептів, жителі сіл Івано-Франківської області отримали ліки на місцях всього за 23-ма тисячами рецептів.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...