Мед Атлант

У Франківську вперше в Україні почали виявляти туберкульоз за допомогою штучного інтелекту

Івано-Франківський фтизіопульмонологічний центр отримав надсучасне обладнання – блок розширення EX-mobile зі штучним інтелектом.Блок зі штучним інтелектом дозволяє проводити діагностику в автоматичному режимі при рентген-обстеженні грудної клітки.

Ураження легень зображуються у вигляді теплових карт і контурів. Також визначається ймовірність ураження від 0 до 100%. Також програма узагальнює результати та локалізацію джерела. Як наслідок, скринінг пацієнтів займатиме менше часу, що дозволить лікарю швидше обробляти результати обстежень.

До війни наша країна посідала одне з перших місць за темпами поширення цього захворювання у Європі. Під час широкомасштабної війни ситуація погіршилися, адже проводиться менше обстежень та рідше виявляються пацієнти на ранніх стадіях хвороби. Тому вкрай важливо своєчасно виявити захворювання завдяки ранній діагностиці, – розповів голова Комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.
Наразі у закладі налагоджують роботу обладнання, щоб проводити масові рентген-дослідження та допомогти медикам встановлювати діагнози. Важливо відзначити, що штучний інтелект не визначає діагноз, а лише рекомендує. Безпосередньо діагноз встановлює лікар.
На даний час автоматизовану обробку діагностичних даних використовують у декількох десятках країнах світу. Тепер українські пацієнти теж можуть проходити обстеження із використання сучасних технологій, – додав Радуцький.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...