Мед Атлант

У Франківську родина з Ірпеня придбала першу квартиру через “єВідновлення” в Дії. ФОТО

Навесні 2023 року в Україні запрацювала державна програма “єВідновлення”. За державні кошти можна зробити ремонт у пошкодженій через війну квартирі і навіть отримати сертифікат компенсації на придбання житла замість зруйнованого внаслідок російської агресії. В Івано-Франківську першу квартиру через “єВідновлення” придбала родина з Ірпеня.

Про те, як це сталося, родина розповіла “Галці”.

Втратити все

Олексій з дружиною та двома дітьми до повномасштабного вторгнення мешкали в Ірпені. Там у них був приватний будинок з власною ділянкою. Чоловік – моряк, а дружина працювала у швейному цеху.

“Коли почалося повномасштабне вторгнення, я був у морі. На той момент працював в Африці… У перший же день вторгнення почалися обстріли та бомбардування. Я довго переконував родину виїхати, бо дружина не хотіла залишати місто, десь чотири дні вона з дітьми ховалася по бомбосховищах”, – пригадує Олексій.

Як показав час, виїзд сімʼї був правильним рішенням – 26 березня 2022 року сталося пряме влучання снаряда поміж двох дитячих кімнат. Все житло було знищено. Починаючи від старих фотографій кількох поколінь родини, закінчуючи технікою та речами. Температура під час пожежі всередині була така, що навіть кахлі розплавилися.

Сертифікат №28

Дізнавшись про державну програму “єВідновлення”, родина вирішила одразу подати заявку на отримання сертифіката. Цей проєкт передбачає надання грошової допомоги власникам житла, пошкодженого або зруйнованого під час повномасштабного вторгнення росії в Україну.

“З теленовин дізналися про старт цієї програми та одразу подали заяву в додатку «Дія». До цього, вже раніше, ми заповнили всі дані про пошкоджене майно, тож залишилось лише подати «заяву про виплату»”.

Спочатку потрібно було чекати на згоду комісії Ірпінської міської громади, тільки після цього родині прийшло повідомлення про те, що їх заява схвалена. У кабінеті «Дія» з’явилась інформація, що сертифікат видано та можна починати шукати нове помешкання. Сума сертифікату була розрахована по середній вартості метра квадратного у регіоні, де мешкала сім’я, та площі зруйнованого житла.

“Після отримання сертифіката, ми ще десь місяць чекали того моменту, коли вже можна буде забронювати гроші. Тоді це було трохи довго, бо ми були одними з перших у цій програмі. У нас був сертифікат №28. На Івано-Франківщині ми точно були перші, бо ніхто на всі 100% не знав, як працювати з цією програмою”.

Після нарахування грошей по сертифікату родина мала 30 діб, щоб обрати та придбати житло. За словами Олексія, це не дуже добре. Було декілька гарних варіантів, але сертифікат передбачає, що помешкання має бути вже з технічним паспортом, який не всі забудовники встигали оформити. Враховуючи час, який потрібно витратити на оформлення відчуження зруйнованого майна – залишається не так багато можливостей.

Нова домівка поблизу річки

Сім’я обрала для нового життя і придбання житла саме Івано-Франківськ невипадково – в області мешкають батьки, та й саме місто дуже гарне з дуже файними містянами, каже Олексій. А через повне руйнування будинку “вирішили почати життя з початку на новому місці”.

Розглядали різні будівельні компанії, проте на той час мало хто знав, як працювати із сертифікатами по “єВідновленню”. Тоді Олексію у соцмережі попалася реклама blago і він “на удачу” написав їм повідомлення.

“Вони одразу передзвонили. Я розповів їм про сертифікат, а вони сказали, що знають про цю програму. Менеджер з продажів Катерина підібрала дійсно крутий варіант, хоча ми були дуже вибагливі та капризні. Вони зробили все самі – повне технічне та нотаріальне оформлення. Від нас лише підписи та трохи часу. Дуже вдячні їм та вважаємо, що це доля”, – з посмішкою ділиться чоловік.

Родина обрала квартиру в Пасічній, поблизу зеленої зони та річки. Щоб було де провести час з дітьми. Крім того, поруч розташовані декілька ліцеїв.

“Ця квартира – сирець. На жаль, державна програма не покриває ремонт. Тобто сертифікат не передбачає, що можна придбати житло за 60 000, а потім ще на 20 000 зробити ремонт. Можна авжеж придбати мешкання з ремонтом, але воно буде за ці кошти набагато меншим за площею”, – каже Олексій.

Головне, що вже є свої стіни – все інше зробиться, додає чоловік. Далі родина планує наполегливо працювати, аби зібрати гроші на ремонт у квартирі.

У 2024 році в Україні планують задовільнити щонайменше 300 тисяч заяв на компенсацію за пошкоджене або зруйноване в результаті російської збройної агресії житло. Про це повідомила Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Вона пояснила, що на сьогодні отримано майже 85 тис. заяв за обома видами компенсації – на ремонт пошкодженого житла та на купівлю нового замість зруйнованого, з них відпрацьовано 65 тисяч заяв.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...