Мед Атлант

Донатити на захист України: рекомендації від кіберполіції, як не стати жертвою шахраїв

Волонтерський рух в Україні став феноменом, який продемонстрував світові єдність нашого суспільства і готовність протистояти агресору. Але шахраї вловили тренд і почали видавати себе за волонтерів і благодійні фонди, аби привласнити донати людей.

Про те як донатити захисникам та не стати жертвою шахраїв МІСТУ розповів старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Назар Клюфінський.

Якщо вас просять скинути гроші на збір ваші друзі чи знайомі – проблем виникнути не має.  Але варто переконатися, що повідомлення опубліковане справді цією людиною, а не шахраєм, який отримав доступ до акаунту користувача, – зазначає Назар Клюфінський.

Як перевірити благодійний фонд та громадську організацію:

Шахраї можуть прикриватися відомими фондами або вигадують неіснуючі. Щоб переконатися, що благодійний фонд чи громадська організація справжні, зробіть такі кроки:

–  перевірте їх членство в професійних асоціаціях, на кшталт https://vboabu.org.ua/;

– перевірте, чи внесений ЄДРПОУ до офіційних реєстрів: https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search;

–  попросіть відомості про засновників та звіти за попередні роки – це публічна інформація;

–     попросіть звіти за попередні періоди та збори; дізнайтеся більше про цю особу чи волонтера; скористайтеся https://images.google.com/ для перевірки фотографій та скріншотів документів під збором; перевірте справжність посвідчення волонтера та ін.

–  дізнайтеся про співпрацю з відомими організаціями, волонтерами та публічними особами та ін.

Не вводьте повні дані банківської картки (термін дії, CVV-код) при здійсненні пожертв – ця інформація може потрапити до шахраїв. Якщо ви все ж побоюєтеся відправляти кошти невідомим волонтерам і організаціям, завжди можна долучитися до зборів відомих фондів – зазначив старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області Назар Клюфінський.

І пам’ятайте: маленьких донатів не буває і кожна гривня наближає нашу Перемогу!

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...