Мед Атлант

Переводимо годинник: інтервенційний кардіолог ЦМКЛ дала поради, як адаптуватись до літнього часу

Вже від цієї неділі ми прокидатимемось на годину раніше, що неодмінно вплине на наш організм, особливо це стосується людей старшого віку і які мають серцево-судинні захворювання.

Інтервенційний кардіолог Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Уляна Келеман пояснює:

«Циркадний ритм є внутрішнім біоритмом кожної людини, який відповідає за безліч процесів в організмі. Але одним із основних його показників є сон та активний період протягом дня. Це циклічний ритм і він повторюється кожні 24 години. За цей біоритм в організмі відповідає гіпоталамус, який знаходиться в головному мозку і виробляє гормон мелатонін (відповідає за активність протягом дня, емоції та гарний настрій). В період переведення годиннику циркадний ритм збивається».

Лікар каже, що у перший тиждень-два може бути погіршення самопочуття:

«Часто люди не можуть прокинутись, активізуватись, в першій половині дня вони стають розсіяними, погіршується концентрація уваги. У серцево-судинних пацієнтів підвищується тиск та аритмія в цей період».

Вживати заспокійливі чаї чи таблетки інтервенційний кардіолог не рекомендує, втім радить для профілактики здійснювати:

«Прогулянки перед сном, не переїдатись, не вживати жирну та важку їжу, каву чи міцний чай у вечірній час. Також не слід використовувати гаджети у ліжку, адже це також відтерміновує ваш початок сну, деколи на 2-3 години».

Важливим є температурний режим в кімнаті, в якій спимо та провітрювання приміщення.

«Більше здорового та активного способу життя. Це буде ефективно і без використання медикаментів», – відзначає Уляна Келеман.

Кава, за словами лікаря, не є шкідливою для серцево-судинної системи:

«Натуральна мелена кава дозволяться пацієнтам, які хворіють на артеріальну гіпертензію чи аритміями і навіть тим, які перенесли інфаркт міокарда. Хоч рекомендовано її вживання за місяць часу після гострого стану. Найкраще вживати 1-2 кави до обіду».

Інтервенційний кардіолог Уляна Келеман приймає у консультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису телефонуйте у контакт-центр:
+380951031030
+380670999111

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...