Мед Атлант

Видалили пухлину розміром як тенісний м’ячик: стоматологи-хірурги ЦМКЛ провели надскладну операцію

Значна деформація обличчя внаслідок пухлини великих розмірів та рухомість зубів – з такими симптомами звернулась пацієнтка до лікарів Центральної міської клінічної лікарні.

Жінка належить до ВПО. Розповідає, що в 2022 році стикнулась з великим стресом через війну і бойові дії:
«Я із Запорізької області, моє місто окуповане з березня 2022 року. Тяжко про це розповідати, але тоді через такий значний стресовий фактор, в якому постійно перебувала, я не помічала росту пухлини. Візуальну асиметрію обличчя помітила аж в 2023 році».
Больових відчуттів чи кровоточивості зубів у пацієнтки не було.
«Утвір був дуже великих розмірів, але така пухлина збільшується поступово. Останні місяці наявною була рухомість зубів та значна деформація обличчя», – говорить лікуючий лікар, завідувач відділення хірургії голови і шиї Олександр Катеринюк.
Операція в ЦМКЛ пройшла успішно.
«Пухлину вилущили, видалили в межах здорових тканин, а тому надалі рецедивів не мало б виникнути. Зараз ми лише чекаємо на результат гістеологічного дослідження і підтвердження, що пухлина доброякісна. Надалі потрібне протезування та контроль. Спостереження за такими пацієнтами ведеться протягом 5 років, щорічно здійснюється КТ верхньої щелепи», – розповідає стоматолог-хірург Олександр Катеринюк.
Післяопераційний період у пацієнтки пройшов без ускладнень.
«Я думала, що буде гірше і погано себе почуватиму, а тут я фактично одразу після операції була в нормі», – розповідає жінка.
Лікар каже, що все тому, що у відділенні голови і шиї ЦМКЛ освоїли тактику лікування пухлин.
«Маємо вироблену протизапальну і протинабрякову тактику поведінки з хворим, яка відпрацьована роками і ефективність якої доведена. Оперативних втручань є дуже багато і за останні два місяці я особисто провів 178 операцій, з них 78 – доброякісні пухлини. Пухлини в нашому регіоні поширені. Це якраз найбільше пов’язано з війною і стресами. Може бути задіяний також спадковий фактор або травма», – говорить Олександр Катеринюк.
Пухлини таких великих розмірів, як у цієї пацієнтки, трапляються рідко, відзначає лікар.
«Але в моїй практиці вони були. Важливо пам’ятати формулу лікар+пацієнт = здоров’я. Не все у руках лікаря. На 50% успіх залежить від пацієнта, який виконує рекомендації».
Олександр Катеринюк каже, що на черзі у пацієнтки реабілітація, а далі – протезування за допомогою титанової пластини та імплантування.
«Через рік-півтора часу у пацієнтки буде красива повноцінна посмішка», – відзначає лікар.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...