Мед Атлант

Будівництво храму на міському озері: УГКЦ та активісти знову не знайшли компроміс. ФОТО

17 квітня в Івано-Франківську відбулась зустріч представників міської ради, Архієпархії УГКЦ та активістів щодо будівництва церкви на зеленій зоні біля міського озера.

Перед тим, як оприлюднити журналістам позицію сторін, учасники вели закриту дискусію.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради Святослав Никорович підтвердив, що церква планує перенести будівництво будівлі та встановити МАФ без фундаменту. Міська рада буде підтримувати це рішення, якщо громадськість не буде проти.

Водночас активісти проти будь-якої забудови на зеленій зоні. У них кілька позицій, розповів учасник обговорення Юрій Чабан.

“Перше – ми наполягаємо на тому, аби зелена зона не забудовувалась нічим. Вона має існувати в такому вигляд, якою була в 2019 році. Для цього потрібно її збільшити. Друге – щоб зона була відновлена, тому що будівельні роботи спричили її знищення. Винищено понад 10 дорослих дерев, які створювали затишок. Також треба відновити покриття, яке перекопали”, – каже Юрій Чабан.

Позицію церкви висловив отець Іван Стефурак. Він наголосив, що церква не різала жодного дерева на зеленій зоні. Збудувати центр для дітей з особливими освітніми потребами саме на цій ділянці хотіли тому, що наслідували європейському досвіду, який здобували впродовж років. Сама ідея такого центру з’явилась ще 6 років тому.

На той час на продажі поруч була ділянка, й щоб її викупити й приватизувати, допомагали місцеві благодійники, оскільки релігійна громада не мала права цього зробити. За словами отця Івана, сімей з дітьми, які потребують такого центру, тисячі. І зараз Архієпархія не може залишити їх, адже пообіцяли спорудити рекреаційний центр.

“Що пропонує Єрхієпархія – нехай це ділянка буде зеленим простором для воїнів, для діток і молодих сімей. Нашим компромісом є те, щоб зменшити площу цієї забудови зі 165 до 58 м кв. Разом з ініативною групою забезпечити благоустрій території, не загороджувати її. Ми просимо вас не виганяти нас з цієї ділянки. На превеликий жаль, Божий дім називатиметься неприємним словом “МАФ”, – розповів синкел у парафіяльно-економічних справах архієпархії, отець Віталій Максимів.

Саму ідею створення літнього центру для дітей з особливими освітніми потребами активісти підтримують, але просять враховувати зауваження щодо зеленої зони.

“Як мама – я розумію, що ідея з центром крута, але було б правильно повністю реалізувати проєкт в тих масштабах, в якому ви його (УГКЦ, – ред) планували. Щоб це була самодостатня будівля, але не в зеленій зоні. Не йти на компроміси, не на якісь півміри, а вимагати від влади надати адекватну простору ділянку, де був би цей центр”, – додає активістка Марія Козакевич.

Впродовж кількагодинної дискусії учасники так і не змогли знайти компроміс та попередньо домовились про спільну толоку в понеділок, 22 квітня, куди запросять і представників міської влади аби продовжити діалог.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...