Реклама

Мед Атлант

П’ятеро військових звернулися до Франківського медуніверситету, щоб безкоштовно протезувати зуби

П’ятеро учасників бойових дій звернулися до Івано-Франківського медуніверситету, щоб безкоштовно протезувати зуби. Таку послугу у закладі надають від 9 квітня.

Про це Суспільному розповів завідувач кафедри ортопедичної стоматології медуніверситету Зіновій Ожоган.

27 лютого 2024 року уряд запустив пілотний проєкт щодо зубопротезування учасників бойових дій, людей з інвалідністю внаслідок війни, військовослужбовців. Держава компенсує медзакладам витрати на лікування через Національну службу здоров’я України.

Василь Фафлей
Стоматолог-ортопед центру стоматології Івано-Франківського медуніверситету Василь Фафлей. Суспільне Івано-Франківськ

“На одного пацієнта за цим проєктом виділяють приблизно 15 тисяч гривень на ортопедичне лікування. Це можуть бути конструкції, які рекомендовані цим пацієнтам залежно від їхньої клінічної ситуації, — металокерамічні сучасні конструкції, часткові або повні знімні протези, бюгельні протези. Все залежить від того, як і які конструкції потрібно виготовляти військовому ЗСУ”, — пояснює Зіновій Ожоган.

Василь Фафлей — стоматолог-ортопед центру стоматології Івано-Франківського медуніверситету. Він розповів про один з етапів безкоштовного протезування зубів, який проводить військовослужбовцю Сергію Поповському. Боєць — родом із Сумщини, служить у 58 окремій мотопіхотній бригаді імені гетьмана Івана Виговського. У березні 2024 року він отримав поранення під Вугледаром. У Франківську проходить реабілітацію. Сергій Поповський каже, що зуби втратив на війні.

Безкоштовне протезування зубів, військовий Сергій Поповський
Військовий Сергій Поповський. Суспільне Івано-Франківськ

“Приїхали до нас стоматологи. Сказали, що можна полікувати зуби, зробити протези. Сказали, що для військових — все безкоштовно. Ми погодилися. Бо нам їх зараз ніде ремонтувати. Будемо повертатися знову захищати державу. Я налаштований, що будуть у мене нормальні зуби, і нормально харчуватимуся. Зуби — це найголовніше, бо зубів немає — шлунок болить. Це — страшне діло”, — каже Сергій Поповський.

Зі слів ректора медичного університету Романа Яцишина, 9 квітня заклад підписав контракт із НСЗУ щодо зубопротезування військових. Відтоді до центру стоматології університету звернулися п’ятеро учасників бойових дій.

Стоматкабінет, Франківськ
У Франківському медуніверситеті ветеранам російсько-української війни безкоштовно протезуватимуть зуби. Суспільне Івано-Франківськ

“Є проблема із забезпеченням зубного ряду, є проблема з продуктами на фронті, з водою, з гігієною ротової порожнини. Безумовно, через рік, два, три настають ті проблеми, які ми сьогодні бачимо. Наші військовослужбовці під час лікування чи реабілітації не мають часу отримати таку допомогу. Не у кожному лікувальному закладі є стоматологічний кабінет чи зуботехнічне відділення”, — пояснює Роман Яцишин.

Окрім медичного університету, на Івано-Франківщині ще чотири медичні заклади підписали договір з НСЗУ на пакет зубопротезування: обласна клінічна стоматологічна поліклініка, обласний госпіталь ветеранів війни, стоматологічна поліклініка Калуської міської ради та Івано-Франківська міська клінічна лікарня № 1.

 

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...