Мед Атлант

За мотивами «Тореадорів з Васюківки» Нестайка знімуть фільм

Українські режисери Роман Краснощок та Антон Чистяков знімуть фільм за мотивами дитячого роману «Тореадори з Васюківки» письменника Всеволода Нестайка.

Про це вони повідомили «Суспільне Культура».

За словами режисерів, вони були шанувальниками цієї книжки зі шкільних часів і завжди мріяли побачити екранізацію. Тож тепер можуть здійснити «не лише мрію свого дитинства, а й мрію всіх інших дітей».

Продюсеркою майбутньої стрічки стане Вероніка Степанчук, відома роботою над такими фільмами як «Мої думки тихі», «Як там Катя» та «Спадок брехні».

А втім, деталі щодо знімальної команди та акторського складу поки не розголошують.

Трилогія «Тореадори з Васюківки» написана у 1963-1970 роках, вона стала однією з найпопулярніших українських дитячих книжок.

У 2004 році письменник дещо змінив текст, вилучивши ідеологічні радянські нашарування, застарілі вирази та незрозумілі сучасному читачеві деталі й додав нові сюжетні лінії.

За сюжетом, двоє друзів Ява та Павлуша, які живуть у селі, мріють прославитися на весь світ. Для цього вони намагаються стати тореадорами, зловити іноземних шпигунів, підкорити столицю та багато іншого.

У 1979 році Міжнародна рада з дитячої та юнацької літератури внесла трилогію до «Особливого почесного списку Ганса Крістіана Андерсена» (Special Hans Christian Andersen Honor List) як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Уперше «Тореадорів з Васюківки» екранізували в 1965 році. Це був короткометражний фільм одного з епізодів книжки, над яким працював режисер Самарій Зелікін.

Тоді стрічка отримала кілька міжнародних нагород, зокрема гран-прі на Міжнародному фестивалі в Мюнхені у 1968 році та головну премію Міжнародного фестивалю в Олександрії, Єгипет, у 1969 році.

Відтоді за екранізацію брався український режисер Віктор Іванов, але через радянську цензуру фільм скасували.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...