Мед Атлант

На Рожнятівщині відновили старий млин і планують створити реабілітаційний центр. ФОТО

Реабілітаційний центр для жінок загиблих воїнів АТО, а також для тих, хто потребує психологічної підтримки запрацює на Рожнятівщині. В с. Ясень для цих потреб відновили старий млин.

Проект втілила в життя ГО “Українська Жіноча Варта” за підтримки місцевих жителів.

В приміщенні старого млина буде створено соціальне підприємство, навчальний центр та Музей Хліба, який стане туристичною родзинкою регіону. Підтримує реалізацію проекту посольство Литовської республіки в Україні.

Тут жінок загиблих воїнів АТО зможуть навчити старому ремеслу – випіканню хліба. Таким чином жінка буде задіяна у праці і зможе психологічно абстрагуватися від свого стану. На базі реабілітаційного центру проводитимуть різноманітні тренінги.

За підтримки литовського посольства у селі реабілітували Музей хліба, який побудували ще в 1930 році.

Як розповідає місцевий депутат Леон Федорук, Музей працював в селі до 2010 року, проте тут мололи лише худобі. Зараз він працюватиме за іншим призначенням.

“Старші вчитимуть молодих”, – розповідає депутат про майбутнє школу пекарства на базі місцевого млина.

Матеріал і техніка на млині автентичні, проте до запуску проекту, у жовтні, все капітально відремонтують.

“Це не комерційний, а радше соціальний проект, арт-майданчик для вдів, які втратили життєвий орієнтир”, – розповідає керівник ГО “Українська Жіноча Варта Олена Білецька.

Разом з чоловіком Олена створила подібний проект у Вінниці. Наступний реалізовуватимуть у Харківській області. Фінансують все здебільшого за власний кошт.

Жінки, які забажають пройти реабілітацію в Ясені зможуть навчатися тут безкоштовно, а працюючи на млині, отримуватимуть заробітню плату. Житимуть у когось з місцевих.

Нагадаємо, що вранці Олена Білецька та посол Литовської республіки пан Марюс Януконіс побували у лісі с. Посіч, де розповіли про плани створити на території 2 га реабілітаційний центр для жінок загиблих атовців, а також для самих воїнів, які потребують психологічної реабілітації.

Відтепер читайте найважливіші новини МІСТА.у Telegram

Loading...